HLASUJTE: Jste pro ukončení střídání času, nebo ne?

29. březen 2019
Radiofórum

Už v neděli 31. března se mění čas. Ručičky hodin posuneme dopředu z 2.00 na 3.00 hodinu a začne platit letní čas.

Který čas vám vyhovuje víc? Letní, nebo zimní?

02588022.jpeg

Konec střídání letního a zimního času se blíží. Česká vláda teď preferuje zavedení standardního středoevropského času, označovaného zkratkou SEČ (případně CET). Stejnou variantu doporučují i vědci. A co vy?

Povinné střídání standardního a letního času ovšem skončí v roce 2021, jak rozhodli tento týden europoslanci.

Otázkou zůstává, který nám nakonec zůstane. Jednotlivé státy si totiž určí samy, jestli zachovají nastálo standardní (zimní), nebo letní čas. Česká vláda chce prosazovat čas zimní.

Směrnici loni představila Evropská komise po veřejné konzultaci, které se zúčastnilo 4,6 milionu hlasujících (z víc než půlmiliardové EU). Pro zrušení střídání času bylo 84 %. Komise původně navrhovala ukončit střídání letos, tehdy ale ještě nenašla podporu členských zemí.

Dnešní Radiofórum se vás ptá:  

Je podle vás správné ukončit povinné střídání času, které v Evropě probíhá už od roku 1946, nebo ne? Pokud dojde ke sjednocení času, jakým časem byste se řídili raději? Máte se střídání času dnes problém?

Napište nám do komentářů, hlasujte v této anketě, nebo napište na Facebook a Twitter (#Radiofórum). Hlavně ale poslouchejte živé vysílání Plusu od 12:34. 

autor: Český rozhlas Plus
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.