Hitler testoval rakety V-2 na Němcích

17. březen 2015

Adolf Hitler testoval své rakety V-2 na vlastních lidech. Píše to britský deník Daily Mail, podle něhož to odhalily právě zveřejněné přísně tajné nacistické dokumenty.

Vysvítá z nich, že Třetí říše tyto střely odpalovala na vlastní města. Při těchto „zkouškách“ přišly v posledních dvou letech války o život tisíce Němců.

Podle dokumentů SS, které jsou podle listu napsány „kódovanou němčinou“, zabily rakety V-2 v posledních měsících války také více než 7000 lidí v jižní Anglii a severní Evropě.

Dvacetistránkový archivní materiál obsahuje zprávy, které dostávala jen takzvaná „Kommandostelle S“, jednotka tak utajená, že se o ní dodnes téměř nic neví.

Na konci války se dokumenty někdo pokusil spálit, ale podařilo se je zachránit. Až doposud je měl ve svém vlastnictví soukromý majitel. Tuto středu se budou prodávat v aukční síni Chiswick v Londýně za vyvolávací cenu 2500 liber.

Čtěte také

70 let po válce objasňují, že tisíce lidí, z jejichž smrti Hitler obvinil spojence a jejich bombardování německých měst, ve skutečnosti zabily jeho vlastní rakety.

„V“ – čili „fau“ – v názvu střely znamená Vergeltungswaffe, „odvetná zbraň“. Měla mimořádně ničivé účinky, a kdyby se Hitlerovi podařilo vyvinout atomovou bombu, V-2 by ji donesla do vzdálených zemí.

Logo

Hitler ji použil proti Británii až v posledních měsících války, kdy měli spojenci vítězství na dosah a on byl přesvědčen, že rakety tento vývoj zvrátí.

Nacisté je však vyvinuli mnohem dřív a otestovali je na Němcích zejména v Pomořansku.

Podle Daily Mailu panuje přesvědčení, že nacisté pak do měst vysílali speciální jednotky, které vyhodnocovaly účinky a následky a podávaly hlášení přímo Hitlerovi.

Z dokumentů vyplývá, že střely se odpalovaly z oblasti Peenemünde, kde se vyráběly a testovaly experimentální zbraně.

V-2 vymyslel konstruktér raket Wernher von Braun, jenž byl členem NSDAP a po válce pracoval pro Američany v NASA. Tam později vyvinul technologii, která v roce 1969 dopravila prvního člověka na Měsíc.

V-2 byla nejvyspělejší zbraní na světě, dokud Spojené státy nesvrhly atomovou bombu na Hirošimu a Nagasaki.

Čtrnáct metrů dlouhá kapalinová balistická střela se odpalovala z mobilních ramp a jako palivo používala etanol. Vážila skoro 13 tun a měla dolet 300 kilometrů, popisuje Daily Mail.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio