Historik Navara: S minulostí jsme se dodnes nevyrovnali. Komunistický režim byl dost chytrý

6. duben 2020

Historik, publicista a spisovatel Luděk Navara už čtvrtstoletí mapuje dobu komunistického režimu a traumata, která přinesl. (repríza)

Podle jeho mínění se česká společnost se svou minulostí nevyrovnala. „Problematická je hodnota právního státu, kterou mnoho lidí ani jako významnou hodnotu necítí,“ říká host Osobnosti Plus.

Čtěte také

„Právní stát je velmi důležitý. Například ve východní části Německa byli po pádu Berlínské zdi vyměněni skoro všichni soudci. U nás jsme neměli většího bratra, odkud bychom brali nové posily. Takže naši soudci zůstali ve svých funkcích,“ dodává.

I přesto se kvůli vypořádání se s kauzami zločinů, které se odehrály za železnou oponou a otevírají se až dnes, i v Německu muselo čekat na výměnu generací.

„Dá se to srovnat i s případem Rakušana Kurta Waldheima, který byl ve vysokých mezinárodních funkcích a dokonce i rakouským prezidentem. Najednou se ukázalo, že má podivnou minulost a byl i obviněn z účasti na páchání válečných zločinů,“ upozorňuje.

Komunismus byl velmi chytrý

Podle Navary je třeba dbát výrazně na občanské a politické vzdělávání a vysvětlování ústavy, práva i historie.

Čtěte také

„Domnívám se, že to souvisí s tím, že jsme rezignovali na to, abychom veřejnosti  dostatečně razantně vysvětlovali podstatu komunistického režimu. Byl totiž velmi chytrý, dokázal být represivní, aniž by se choval na první pohled násilnicky. V 70. a 80. letech se to odehrávalo za zdmi věznic, nebo v hraničním pásmu,“ líčí.

Dále upozorňuje na fakt, že se na hraniční čáře umíralo, a to až do samého závěru komunistické éry. Většina to ale neviděla. „Můžeme se opět podívat do sousedních zemí − do Německa, Polska i Maďarska. Tam všude jsou památníky nebo muzea totality, která u nás chybějí. A to je veliký problém,“ uzavírá téma.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí.

autoři: Barbora Tachecí , Kateřina Tesařová

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.