Nevyrovnali jsme se s totalitou, takže máme premiéra, jakého máme, vysvětluje publicista Navara

1. leden 2020

Datum 21. srpna se stalo významným dnem jako připomínka invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968 a uctění památky obětí okupace. Vypovídá to o ochotě českých politiků vyrovnat se s totalitní minulostí?

Čtěte také

„Jde bezpochyby o krok správným směrem... Ale obecně se nedá říci, že bychom dělali dost. Zaostáváme i za sousedními zeměmi, které měly podobné historické zkušenosti,“ kritizuje v pořadu Pro a proti publicista Luděk Navara z Platformy evropské paměti a svědomí.

Podle něj jsme zanedbali otázku viny, viníků a jejich potrestání. „Také dostatečné a včasné odškodnění poškozených. Zanedbali jsme i důležitost míst paměti, památníků, muzeí totality... Umírají pamětníci, jejich štafetu nemá kdo převzít... Mladí nemají kam chodit a seznamovat se s těmito informacemi.“

Nepotrestali jsme mnoho zločinů komunismu, o kterých jsme věděli a stále víme. Pak nám nepřijde tak divné, že na postu premiéra je takový člověk, jaký tam je... Nevěřím politické reprezentaci, že se s minulostí chce upřímně na 100 % vyrovnat... Spravedlnost není otázkou národní povahy, ta buď je, nebo není.
Luděk Navara

Publicista soudí, že ve vztahu k minulosti jsme traumatizováni. „Jsme nejistí a lidé, kteří na nás chtějí útočit a zpochybňovat naše směřování, tuto nejistotu vycítí a využívají ji... Věřím, že naše prozápadní směřování je pevné, ale vztah k minulosti je subtilnější věc a tam je velký problém, protože ho zanedbáváme.“

„Naše platforma podala podnět na prošetření zločinů na železné oponě... Politici mohou tlačit jejich prošetření... a vytvářet prostředí, aby spravedlnost našla uplatnění... Ve východní části Německa proběhl soud s vrcholnými představiteli komunismu už dávno a ti zodpovědní byli potrestáni,“ upozorňuje Luděk Navara.

Čtěte také

Zametat problémy pod koberec

„Jde o významné datum... To, že si otevřeně přiznáváme invazi, je podle mě jednoznačně dobře a směřuje to k tomu, že otevíráme temné kouty naší historie,“ říká místopředseda ČSSD a poslanec Ondřej Veselý.

Uznává, že tento krok přichází pozdě. „Ale málo to rozhodně není, i když bychom mohli dělat daleko více. Je to nějaký krok, který sám o sobě stačit nemůže a nebude, ale když budeme pokračovat, bude to dobře. Souhlasím, že je to 30 let poté a mělo to nastat daleko dříve.“

My máme úplně jinou povahu než Němci, kteří nastoupí a řeší problémy otevřeně a razantně. Pro náš národ je typické, že se snažíme věci spíš zametat pod koberec a tvářit se, jako by nebyly a jako by byly už dávno pryč. To je chyba, měli bychom příčiny a následky jasně pojmenovávat... To jako Češi nedokážeme, jako bychom se nechtěli o tu věc pohádat.
Ondřej Veselý

Politik vysvětlil, proč je premiérem Andrej Babiš, svázaný s minulým režimem. „Ne proto, že tak rozhodla ČSSD, ale proto, že dostal obrovský volební  potenciál. V 90. letech jsme se nedokázali razantně vyrovnat s minulostí a bohužel velké části společnosti dnes přijde taková věc normální.“

„Něco jsme zanedbali. Komunisté tady pořád jsou, lidé je volí... Ale i rozhodnutí o 21. srpnu 1968 svědčí přece o tom, že se na politickém směřování země nic nezměnilo a naše země jednoznačně směřuje prozápadním směrem,“ věří Ondřej Veselý (ČSSD).

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.