Historie bude Mayovou hodnotit podle toho, jak obstojí její nástupce, míní politolog

7. červen 2019

Britská premiérka Theresa Mayová končí jako vůdkyně konzervativců. V čele vlády ale zůstane, dokud strana nenajde nového vůdce. Jaké bude hodnocení její tříleté vlády?

„Nezapomínejme, že ve vysoké politice je už 22 let. Historie nezapomene, že byla šest let poměrně úspěšnou ministryní vnitra – 60 let v té funkci nebyl nikdo tak dlouho jako ona,“ připomíná politolog Bořivoj Hnízdo.

V hodnocení Mayové prý bude záležet i na tom, jak obstojí její nástupce – a zda se mu podaří vyřešit brexit. „Jestli bude neúspěšný, bude hodnocena lépe. V opačném případě se ale budou připomínat hlavně její neúspěchy,“ míní politolog z Metropolitní univerzity v Praze.

Úsilí Mayové bylo obdivuhodné. Vyústilo v to, že se ocitla o samotě, přesto ze svého plánu nechtěla ustoupit.
Bořivoj Hnízdo

Mayová podle Hnízda udělala první chybu jen necelý rok po nástupu do úřadu, když vypsala předčasné volby. Konzervativní strana sice do té doby měla většinu, ale Mayová ji chtěla ještě zvětšit, protože tušila problémy s prosazením své vize brexitu.

Jan Fingerland: Když politici pláčou

The Daily Telegraph informoval na přední straně o tom, že Theresa Mayová oznámila rezignaci

Psychologické, právní a jiné násilí na politicích dosahuje v poslední době nevídaných rozměrů. Přinejmenším pokud budeme útlak veřejných činitelů měřit jejich emocionálními reakcemi.

Volby ale skončily patem a Mayová postupně ztratila podporu i ve vlastní straně. „Zbytek už byly jen marné pokusy, když byla třikrát poražena v parlamentu (neschválením dohody o brexitu), a to takovými čísly, které v britských dějinách nemají obdoby,“ dodává Hnízdo.

Zatímco britská společnost je ohledně brexitu rozdělena na dvě poloviny, v parlamentu bylo daleko více zastánců setrvání, a to v obou hlavních politických stranách. Sama Mayová byla v referendu proti odchodu z Evropské unie.

„Na začátku se zdálo, že ten úkol vezme zodpovědně. Do kabinetu vzala Borise Johnsona nebo Davida Davise. Ale později ztratila pověst premiérky, která skutečně chce brexit,“ uzavírá Hnízdo.

autoři: Věra Štechrová , ert
Spustit audio

Související