'Hail Trump!': Bílí nacionalisté zdraví zvoleného prezidenta

24. listopad 2016

I když se Donald Trump v posledních dnech několikrát distancoval od excesů amerických ultrapravicových aktivistů a politiků, kteří se radují z jeho vítězství, americká a světová média příliš neuklidnil. A některá dokonce obviňují zvoleného prezidenta, že „vypustil džina z láhve“.

„Sláva Trumpovi! Sláva Američanům! Sláva vítězství !" tak vítal Richard Spencer, jeden z vůdčích ideologů americké „alternativní pravice“, dvě stovky účastníků výroční konference Institutu národní politiky v Centru Ronalda Reagana ve Washingtonu.

Institut se označuje za „nezávislou organizaci zasvěcenou dědictví, identitě a budoucnosti občanů evropského původu ve Spojených státech a také na celém světě“- píše například americký portál Atlantic a přináší videozáznam z konference nacionalistů, který už stačil obletět celý svět.

"Alt-right" a touha po nové společnosti

Server časopisu Atlantic dále uvádí, že to byl právě Spencer, kdo zpopularizoval výraz "alt-right", tedy hnutí alternativní pravice, a kdo obhajuje jeho ideologií. Spencer tvrdí, že jeho snem je "nová společnost, etnický stát, který by byl domovem pro všechny lidi evropského původu. A vyzývá k etnickým čistkám, které by se ovšem měly provádět „humánním způsobem“.

Po většinu dne diskutovali účastníci na konferenčním pódiu o budoucnosti hnutí a ideologických otázkách v relativně umírněném tónu. A navenek reprezentovali přijatelnou agendu a tvář. Ale po večeři, když už většina novinářů opustila sál, Spencer povstal a pronesl projev plný nenávistných útoků a antisemitských výroků, píše Atlantic a dodává:

Mainstreamová média označil za „Lügenpresse" a podotkl, že ten výraz, „prolhaná média“, si vypůjčil z „původní němčiny“. Nacisté tímto výrazem označovali své odpůrce z řad novinářů.

„Amerika byla doposud „zemí bílých“, vlastí určenou nám a našim budoucím generacím,“ prohlásil na konferenci Spencer. „Je naším výtvorem, naším dědictvím. Patří jenom nám.“ Publikum na jeho slova reagovalo souhlasnými ovacemi a nadšenými nacistickými pozdravy - uvádí portál amerického časopisu Atlantic.

autor: smi
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.