Globální oteplování směřuje k růstu ne o 2, ale o 3 °C, cituje The Guardian varování vědců

24. červen 2021

The Guardian zveřejnil výsledky návrhu zprávy Mezinárodního panelu pro změnu klimatu. Vědci v ní zpracovávají téma kritických klimatických bodů, tedy hodnot, při jejichž překročení může být návrat a zotavení planety nemožné.

Čtěte také

Před deseti lety se odborníci domnívali, že k zajištění budoucnosti bude stačit omezit globální oteplování na 2 °C, a to nad průměr teplot z poloviny 19. století.

Tento cíl je také uveden v Pařížské dohodě z roku 2015, kterou přijalo téměř 200 zemí. Současný trend nicméně naznačuje, že světové klima směřuje přinejlepším k růstu o 3 °C.

Globální oteplování podle vědců způsobí zásadní změny v přirozených systémech Země, které by mohly vést k neodvratitelné klimatické katastrofě a vyvolat obrovské sociální a ekonomické reakce – migrace obyvatelstva či válečné konflikty.

Konec Apple Daily

Největší hongkongský prodemokratický bulvární list Apple Daily ve čtvrtek vydal své poslední číslo. Jak píše britská BBC, zánik listu je obrovskou ranou do svobody hongkongských médií.

Čtěte také

V redakcích novin Apple Daily minulý týden zasahovala policie kvůli podezření z porušení kontroverzního zákona o národní bezpečnosti. Legislativa začala platit před rokem a povoluje například vydávání obyvatel Hongkongu do pevninské Číny, kde je tamní úřady mohou soudit za protizákonné jednání. Zákon kritizovala mimo jiné Evropská unie nebo Japonsko.

Policie zadržela šéfredaktora deníku Apple Daily a dalších pět vedoucích pracovníků, majetek společnosti zmrazila. Jak dodává BBC, deník v Hongkongu zaujímal místo jednoho z největších kritiků čínského vlivu. List založil opoziční aktivista Jimmy Lai, který je uvězněn za účast na nepovolených demonstracích v roce 2019.

Zemřel McAfee

Světová média píší o smrti softwarového magnáta Johna McAfee, kterého ve středu našli mrtvého ve vězeňské cele, nedaleko katalánské metropole Barcelony, informuje CNN. Příčina smrti je podle americké televize předmětem vyšetřování. Katalánské ministerstvo spravedlnosti vydalo zprávu, že všechno ukazuje na sebevraždu 57letého magnáta. 

Čtěte také

McAfee byl zatčen ve Španělsku v říjnu, protože byl ve Spojených státech obžalován z daňových úniků. Podle soudních dokumentů údajně čtyři roky neplatil daně, přestože v letech 2014 až 2018 vydělával miliony z propagace kryptoměn, konzultačních pracích a prodeje práv na vlastní životní příběh. Tento týden španělský Národní soud v Madridu rozhodl, že McAfee může být vydán do Spojených států. 

Jak píše britský deník The Guardian, jeho stejnojmenná firma se stala jednou z nejvyhledávanějších v oblasti antivirové bezpečnosti. McAfee v roce 1994 z firmy odešel, sama společnost se pak pokoušela od svého kontroverzního zakladatele distancovat. V roce 2010 společnost pohltil Intel za 7,7 miliardy dolarů.

Celý přehled zahraničního tisku najdete v audiu. 

Spustit audio

Související