Zemi čeká chmurná budoucnost. Pařížská dohoda klimatické problémy nevyřeší, varují vědci

25. listopad 2018

Jestli se výrazně neomezí emise skleníkových plynů, bude lidstvo brzy čelit až šesti přírodním katastrofám najednou. Varuje před tím nejnovější vědecká studie, kterou cituje indický ekologický server Down To Earth.

Badatelé v ní určují 467 způsobů, jak klimatické změny negativně ovlivní počasí, a vysvětlují, jak se tyto hrozby budou v následujících desetiletích kombinovat.

Pokud se nedodrží nejpřísnější varianta Pařížské dohody o klimatu, přinese to tragédii, tvrdí studie

Požár - horko - katastrofa

Globální oteplování planety nesmí překročit hranici 1,5 stupně Celsia v porovnání s průměrnou teplotou doby před průmyslovou revolucí. Říká to nová studie odborníků z Nevládního panelu klimatických změn (Intergovernmental Panel on Climate Change – IPCC) spadajícího pod OSN. 

Skupina 23 vědců vyhodnotila přes tři tisíce odborných článků. Zkoumala dopad rostoucích teplot, sucha, vln veder, požárů, srážek, povodní, bouří, stoupání mořské hladiny a změn na souši i v oceánech na zdraví člověka, zásobování potravinami a vodou, hospodářství, infrastrukturu a bezpečnost. Došla k závěru, že v některých případech se katastrofy kumulují už teď.

Například na Floridě klimatické změny způsobují stále víc vln veder, silnější deště, mohutnější hurikány a stoupání mořské hladiny. To má za následek častější zdravotních potíže související s horkem, poškozování infrastruktury větrem a vodou, zhoršenou kvalitu vody, větší výskyt vodních řas a ekonomické ztráty kvůli horší produkci potravin.

V Kalifornii zase kombinace veder, sucha a požárů ohrožuje lidské životy i zdraví, vodní zdroje, pěstování plodin a infrastrukturu. Kvůli rostoucím vedrům a suchu tento americký stát zažil v posledních letech nejhorší lesní požáry ve své historii, připomíná server Down To Earth.

Klimatická dohoda nepomůže

Vedoucí studie, havajský profesor Camilo Mora, v rozhovoru pro Hlas Ameriky varoval, že jestli bude množství uhlíku v ovzduší stoupat jako doposud, nebude na Zemi jediné místo, které by nepocítilo následky.

Globální oteplování ohrožuje populaci želv. Kvůli vysokým teplotám se narodilo 99 % samic

Kareta obrovská plave u korálového útesu na Havaji

Změny klimatu ohrožují mořské želvy. Kvůli vysokým teplotám a suchu se totiž líhnou převážně samičky. Nízký počet samců by mohl znamenat vážné riziko pro zachování populace jednoho z nejstarších a nejkrásnějších tvorů oceánů. „Prostředí, ve kterém se vajíčka líhnou, doslova zapne geny, a ty pak vajíčku řeknou, zda se vyklube kluk nebo holka,” říká vědkyně Jeanette Wynekenová.

Například New York se bude do roku 2100 neustále potýkat se čtyřmi různými klimatickými problémy, včetně extrémního počasí a zvýšené mořské hladiny. A každá tropická pobřežní oblast bude v plamenech. Kumulací dopadů klimatických změn jsou ohrožena i velká světová města od Sydney až po Mexiko.

Podle Mory však problém nevyřeší světoví politici ani pařížská klimatická dohoda. Toho mohou dosáhnout jen samotní lidé, kteří budou postupně snižovat objem emisí. Například Havaj rozhodla, že do roku 2045 nebude produkovat žádný oxid uhličitý a bude používat výhradně energii z obnovitelných zdrojů. Rovněž pomůže vysazování nových stromů, které přispívají k likvidaci oxidu uhličitého v atmosféře, cituje havajského vědce Hlas Ameriky.

Spustit audio

Související