Gita Zbavitelová: Izrael zažívá čtvrtou vlnu nákazy indickou mutací

25. červenec 2021

Nebýt turistů, kteří z cest přivážejí domů indickou mutaci, byl by Izrael zůstal u pouhých několika nakažených denně jako před měsícem. V půli července jich však už přibývalo 800 denně a v úterý přírůstek dosáhl 1400. Deset procent navrátilců z ciziny je pozitivních a vláda přiznala, že Izrael zažívá čtvrtou vlnu nákazy. Přitom je plně naočkováno 58 procent Izraelců, včetně 88 procent lidí starších 50 let, a jednu dávku má 62 procent obyvatel.

Přesto měl Izrael v pátek jen 81 vážně nemocných, zatímco v lednu, kdy epidemie vrcholila, jich bylo 1200. A v červenci zemřelo jen 20 lidí, zatímco v tom loňském skoro 240. Dvacet mrtvých je však dvakrát víc než v červnu a patnáct z nich bylo plně naočkovaných.

Čtěte také

Podle nejnovějších výsledků analýzy případů z června a července, které zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví, účinnost prevence nákazy u vakcíny Pfizer klesla na pouhých 39 procent, ale v 91 procentech případů tato látka zabraňuje vážnému průběhu nemoci a v 88 procentech i hospitalizaci.

Rovněž se zdá, že účinnost vakcíny klesá s časem – u těch, kdo ji dostali v lednu, brání infekci jen z 16 procent, zatímco u lidí naočkovaných v dubnu ze 75 procent. Přesto i u lednových očkovaných předchází závažnému onemocnění z 86 procent. Odborníci nicméně upozorňují, že tyto závěry nejsou směrodatné, protože vycházejí z příliš nízkého počtu případů. A Britové dokonce uvádějí účinnost dvakrát vyšší.

Funguje tedy vakcína?

Čtěte také

Podobné údaje i stále rostoucí počet nakažených nahrávají odmítačům vakcín. Na sociálních sítích se množí tvrzení, že přibývající množství nových případů dokazuje, že vakcína je neúčinná, a je proto zbytečné, až škodlivé nechat se očkovat. Statistici však zdůrazňují, že vakcína jednoznačně pomáhá – například ve věkové skupině nad 60 let mělo dříve vážný průběh nemoci až 31 procent nakažených, zatímco dnes je to jen necelých sedm procent. A z celkového počtu více než 5,7 milionu naočkovaných se nakazilo jen 5700 osob a zhruba 120 na covid zemřelo.

Přesto vláda od následujícího čtvrtka znovu zavádí takzvané zelené propustky všude tam, kde je více než stovka lidí, a to venku i vevnitř. Přístup na kulturní či sportovní akce, do restaurací, posiloven, synagog nebo na svatby či konference a podobně budou mít jen ti, kdo jsou plně naočkovaní nebo covid prodělali anebo se prokážou negativním testem starým nanejvýš 72 hodin.

Komplikované cestování

V uzavřených prostorech je navíc opět povinné nošení roušek. Nařízení se nebudou týkat jen dětí mladších 12 let. Majitelé provozů a organizátoři venkovních akcí budou muset dodržování hygienických opatření zajistit, a pokud policie při kontrolách objeví někoho, kdo je porušil, zaplatí pokutu okolo 300 dolarů a majitel podniku či organizátor akce desetkrát tolik.

Od osmého srpna také stát přestane hradit testy, takže kdo bude chtít zajít třeba do baru, bude si ho muset zaplatit sám. Ministr zdravotnictví Nican Horovic však nařídil pokračování bezplatných testů dětí ve školách i po prázdninách a zdůraznil, že udělá vše pro „normální školní rok“. Na letišti se budou muset po návratu ze zahraničí nechat otestovat všichni Izraelci, včetně naočkovaných, a nenaočkovaní budou muset na sedm dní do karantény. A každý potvrzený pozitivní člověk, který nebude dodržovat povinnou karanténu, bude trestně stíhán.

Od 30. července také Izraelci nebudou smět cestovat do 14 zemí, včetně Indie, Ruska, Španělska, Británie, Turecka či Kypru, a pokud zákaz poruší, mohou zaplatit pokutu ve výši až 1500 dolarů. 

Individuální turisté do Izraele nesmí už déle než rok. Přijíždí jen omezené množství organizovaných skupin v rámci vzdělávacích programů nebo politických výměn ze zemí s nižším výskytem nákazy. Zahraniční jednotlivci měli dostat zelenou od prvního června, pak od prvního července, potom prvního srpna a teď už vláda raději žádné datum otevření hranic neudává.

Premiér Naftali Benet ve čtvrtek prohlásil, že v zemi je stále jeden milion lidí, kteří se mohou, ale nechtějí dát naočkovat, a upozornil, že mohou být příčinou čtvrtého celonárodního lockdownu. A ministr zdravotnictví varoval, že boj s indickou mutací bude trvat ještě mnoho měsíců a počty nových případů i vážně nemocných budou přinejmenším několik příštích týdnů stoupat – a také nejspíš přijdou další nebezpečné mutace.

Gita Zbavitelová

Za několik týdnů se však Izrael stane první zemí na světě, která začne testovat pilulku proti covidu na lidech. Její výrobce, izraelská firma Oravax, avizuje, že pilulka bude mnohem účinnější proti variantě delta než vakcína v injekci a má také méně vedlejších účinků.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio

Související