Gita Zbavitelová: Nová vláda v Izraeli si vede dobře

27. červen 2021

Nový izraelský kabinet premiéra Naftaliho Beneta vládne necelé dva týdny a už čelil dvěma hlasováním o nedůvěře, která vyvolala opozice vedená Benjaminem Netanjahuem. Ten poprvé po dvanácti letech v čele vlády nestojí. Kabinet obě hlasování ustál, ale názorně se ukázalo, jak obtížně se mu bude vládnout.

Ministr zahraničí a budoucí rotační premiér Jair Lapid konstatoval, že Netanjahuova vláda po sobě zanechala „neuvěřitelnou zkázu“ a nový kabinet musel začínat „od méně než nuly“. Netanjahu prý skartoval všechny dokumenty v sejfech svého úřadu, ekonomiku přivedl do „naprosto katastrofálního stavu“ a spoustu věcí zanedbával kvůli svým osobním zájmům.

Také se nevystěhoval ze sídla premiéra v Jeruzalémě – nakonec premiéru Benetovi slíbil, že odejde 10. července, ale jisté to není. A tak v premiérské vile bydlí vůdce opozice, zatímco předseda vlády do úřadu v Jeruzalémě každý den dojíždí ze svého domu v Raananě, vzdálené 80 kilometrů.

Razantní nástup

Čtěte také

Jedním z prvních kroků jeho kabinetu bylo zřízení státní komise, která vyšetří dubnové neštěstí v Meronu, kde bylo při oslavě svátku Lag ba-Omer ušlapáno 45 mužů a chlapců. Netanjahuova vláda to nevyšetřovala, protože v ní zasedaly ultraortodoxní strany. Místo neštěstí, uctívaný hrob rabína Šimona bar Jochaje z 1. století n. l., spravují právě ultraortodoxní židé, kteří zjevně nedodrželi bezpečnostní předpisy.

Kabinet rovněž schválil zákon o sdílení moci, který v září 2023 umožní výměnu premiérů. Návrh vznikl už ve vládě Netanjahua, který měl ve funkci rotovat s Bennym Gancem, ale protože ho nechtěl do premiérského křesla pustit, zákon blokoval.

Náčelník hlavního štábu izraelské armády Avi Kochavi odjel do Spojených států a varoval vládu Joea Bidena před obnovením jaderné dohody s Íránem. A ve středu zaútočil v městě Karádž nedaleko Teheránu neznámý bezpilotní letoun na podnik, který vyrábí odstředivky na obohacování uranu jako náhradu za ty, které zničily neobjasněné útoky na jadernou továrnu v Natanzi loni v červenci a letos v dubnu a údajně napáchaly obrovské škody a zpomalily jaderný program. Írán připisuje všechny tyto akce Izraeli, ale ten se nikdy k ničemu nepřihlásil. Pokud provedl tu středeční, ukázala nová vláda Netanjahuovi, který ji obviňuje ze slabosti, že bude proti íránskému jadernému programu zasahovat stejně tvrdě jako on.

Problémy v Gaze i jinde

Čtěte také

Kabinet už také řešil nový pokus palestinského Hamásu o opětovné rozdmýchání konfliktu v Pásmu Gazy, který skončil teprve před měsícem. Teroristé začali do Izraele opět vypouštět zápalné balony, vyvolali asi dvacet požárů, a dokonce odpálili i jednu raketu. Zatímco Netanjahu balony příliš netrestal, Benetova vláda okamžitě podnikla odvetný nálet a varovala Hamás, že kabinet bude mnohem méně tolerantní než ten předchozí. Odmítá také povolit rekonstrukci Gazy zničené za květnové války, dokud Hamás nepropustí dva zajaté izraelské civilisty a nevrátí ostatky dvou vojáků padlých před šesti lety. Je to mnohem tvrdší postoj, než jaký měl Netanjahu.

Napětí panuje i ve čtvrti Šajch Džarráh ve Východním Jeruzalémě, kde dál hrozí několika arabským rodinám vystěhování, které bylo jednou z příčin květnové války s Gazou. Tento týden se tam znovu poprali Arabové se Židy a pak i s policií. Nelepší se ani situace na Západním břehu, kde Palestinci stále častěji útočí na vojáky. Nová vláda si tam znepřátelí i osadníky, protože hodlá vyklidit nezákonnou židovskou osadu Evjatar, kterou Netanjahuův kabinet toleroval. Těm legálním však povolila 31 nových stavebních projektů.

Roušky jsou zpátky

Nový kabinet čelí i nečekanému růstu nově nakažených koronavirem. V Izraeli, kde je plně naočkovaných 57 procent obyvatel a země zrušila skoro všechna hygienická opatření, se začala šířit indická mutace. Zatímco ještě začátkem června přibývala jen hrstka infikovaných denně, v pondělí jich bylo přes 100 a ve čtvrtek 227, většinou u dětí a navrátilců z ciziny. Ministerstvo zdravotnictví proto v pátek znovu zavedlo povinné nošení roušek v uzavřených prostorech a na větších venkovních shromážděních a odložilo otevření hranic pro individuální turisty. Izraelští vědci však zjistili, že vakcína Pfizer je proti indické mutaci účinná až z 90 procent.

Gita Zbavitelová

Velká zkouška čeká Benetovu vládu příští týden. Kneset bude hlasovat o prodloužení platnosti zákona, který zabraňuje získat izraelské občanství arabským manželům a manželkám Izraelců, protože ho zneužívali teroristé. Člen vlády, arabská strana Raam, hodlá hlasovat proti, a kabinet tak potřebuje hlasy opozice. Neméně náročné bude schvalování rozpočtu, který byl naposled přijat před více než třemi lety – Izrael má od té doby rozpočet provizorní.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio

Související