Plně očkovaní lidé vakcínami Pfizer a AstraZeneca jsou proti variantě delta výrazně chráněni, shrnuje studie

11. červenec 2021

Šíření koronavirové varianty delta, která se jako první objevila v Indii a od té doby postupuje světem, znepokojuje zdravotnické úřady, včetně těch českých. Americký deník Washington Post přináší studii s detaily o nakažlivější variantě nového koronaviru.

Podle výzkumu francouzských vědců z Pasteurova ústavu je mutace delta odolnější proti vakcínám i proti přirozeným protilátkám, které si vytvořil nakažený člověk. Experimenty ale také zjistily, že plně naočkovaní lidé – tedy ti s doporučeným režimem dvou injekcí vakcín od firem Pfizer/BioNTech nebo AstraZeneca – by měli být i proti této mutaci výrazně chráněni.

Čtěte také

Výzkum tak potvrzuje závěry, se kterými přišli rovněž tento týden američtí vědci ve vědeckém časopise New England Journal of Medicine. Hlavní závěr tak podle washingtonských novin zní, že úplné očkování vytváří mnohem lepší obranu proti infekci, než jakou přináší jediná dávka vakcíny.

Varianta delta v současné době rychle získává na síle a momentálně představuje většinu nových infekcí například ve Spojených státech. Rozšíření mutace se obává také Japonsko, které letos hostí letní olympijské hry. V první polovině července prodloužila japonská vláda v Tokiu stav nouze a olympiáda, která začíná za dva týdny, bude s konečnou platností bez zahraničních i domácích diváků.

Virus SARS-CoV-2 ale bude mutovat i dál. Nové varianty jsou většinou rychleji přenosné, než býval prvotní kmen, který se objevil v čínském Wu-chanu.

Čtěte také

Laboratorní experimenty i údaje z reálného světa každopádně zatím ukazují, že vakcíny jsou účinné především jako prevence těžkého průběhu onemocnění, konstatuje deník Washington Post.

Poslechněte si celý Svět ve 20 minutách, témata vybrala Magdaléna Fajtová.

Uslyšíte o kritice Maďarska za přístup k sexuálním menšinám, o kandidatuře ruských celebrit v podzimních volbách do Státní dumy, o chorvatské krajině po loňském zemětřesení i o pětiletém boji francouzské ženy za to, aby dokázala, že nezemřela.

Spustit audio

Související