The Guardian: Varianta delta je už v 92 zemích. WHO tvrdí, že přichází nová světová vlna covidové pandemie

28. červen 2021

Britský deník The Guardian přináší přehled vývoje šíření covidu-19 v různých částech světa. Píše pak především o nárůstu počtu úmrtí v Moskvě, ale klidná není ani Indie.

Deník také dodává, že v souvislosti s rozšířením mutace delta, kterou vědci poprvé identifikovali v Indii, není pandemie koronaviru ještě zdaleka u konce. Moskva zaznamenala dosud nejvyšší denní přírůstek počtu obětí nemoci, když úřady v neděli zveřejnily informaci, že za 24 hodin v hlavním městě zemřelo po nákaze 114 lidí.

Čtěte také

Světová zdravotnická organizace sice tento víkend zaznamenala nejnižší počet případů na světě, a to od února, zároveň varovala, že s variantou delta, která se v současnosti vyskytuje v 92 zemích, přichází nová světová vlna pandemie. 

Ve většině evropských zemí mezitím počty nákazy, hospitalizací i úmrtí nadále klesají, připomíná list, vlády některých států tak tento víkend rušily další omezení. 

Například Španělsko ukončilo povinné nošení roušek ve venkovních prostorech. Nizozemsko zase uvolnilo omezení týkající se stravovacích zařízení a nočních klubů. Ve Švýcarsku pak zrušili většinu zbývajících protipandemických opatření.

Indonésie a Malajsie 

Situace ale stále není dobrá ve většině asijských zemí – třeba Indonésie v poslední době zaznamenává více než 21 tisíc nových případů denně. Jde o nejhůře zasaženou zemi v jihovýchodní Asii. 

Čtěte také

Thajské úřady uvedly, že od pondělí znovu zavádějí přísné kontroly restaurací, stavenišť a shromáždění většího počtu lidí, aby co nejvíce zpomalily novou vlnu nákazy. V sousední Malajsii oznámil předseda vlády, že bude trvat na striktním měsíčním lockdownu. 

Podle britského deníku dělá covid-19 pořád starosti Indii. Premiér Narendra Modi vyzval 940 milionů dospělých, aby neváhali a nechali se co nejrychleji očkovat. Kvůli rostoucím obavám z ještě většího rozšíření do ostatních částí země. 

V regionech, kde je míra očkovaných minimální, se virová mutace podle listu šíří alarmujícím způsobem: v celé Africe vzrostl počet nových případů nákazy za poslední týden o čtvrtinu. I Jihoafrická republika, která je nejvíce zasaženou zemí na kontinentu, v sobotu varovala, že zaznamenává exponenciální růst počtu nových případů.

Kim zhubnul, proč ale nevíme

Zpravodajská agentura Reuters přináší článek o severokorejském vůdci Kim Čong Unovi, konkrétně o znatelném úbytku jeho váhy v posledních měsících – překvapivě na to upozornila také severokorejská státní televize KRT.

Kim Čong-un, severokorejský vůdce (KLDR)

Odvysílala video, ve kterém obyvatelé Severní Koreje vyjadřují obavy nad tím, že jejich vůdce tolik zhubl. Ve spotu lidé tvrdí, že jim pohled na vyhublého vůdce láme srdce.

Video zveřejnila televize KRT poté, co výraznou ztrátu tělesné hmotnosti 37letého Kima zaznamenali zahraniční novináři a analytici, informuje Reuters. Kim Čong Un se totiž v červnu téměř po měsíci znovu objevil ve státních médiích.

Jak vysvětluje Reuters, zdravotní stav severokorejského vůdce je ostře sledovaným tématem jak pro mezinárodní média, tak pro tajné služby a světové politiky. Důvodem takové pozornosti jsou nejasnosti, kdo by autoritářského Kima nahradil, kdyby zemřel.

Celý přehled zahraničního tisku si poslechněte v audiu.

Spustit audio

Související