Adam Černý: Jak Kim Třetí skládá účty a co vzkazuje Joeu Bidenovi

17. leden 2021

Stranické sjezdy mívají nejrůznější povahu, při některých delegáti rozhodují, komu dají důvěru, aby stanul dočasně v čele, na jiných autokrati dávají najevo, co pro své poddané chystají a co vzkazují do okolí.

Extrémním případem druhého modelu je Severní Korea. Už jen samotné konání sjezdu vládnoucí strany po pěti letech bylo jistým překvapením, protože ten předpředposlední se konal v roce 1980.

Čtěte také

Ještě více překvapil samotný projev předsedy Korejské strany práce a faktického vládce Kim Čong-una, který konstatoval, že se nepodařilo dosáhnout hospodářských cílů stanovených na předchozím sjezdu. Kdo by po takovém přiznání čekal podání demise, netuší, že v Pchjongjangu je vždy po ruce osvědčené vysvětlení, kterým je cizí nepřítel, konkrétně Spojené státy a sankce vyhlášené v reakci na severokorejský jaderný a raketový program.

Kim Čong-un se ve svém projevu nezmínil, že řadu sankcí schválila Rada bezpečnosti OSN, kde mimo jiné zasedá Severní Koreji nakloněná Čína nebo Rusko, a nezmínil ani vlastní rozhodnutí, které těžce dopadlo na životy jeho poddaných.

Vojenská uniforma

Severní Korea, která oficiálně nezaznamenala žádný případ nákazy nemocí covid-19, loni vyhlásila drastická protiepidemická opatření včetně uzávěry severní hranice. Obchod s Čínou, klíčovým partnerem, tak v meziročním srovnání spadl o tři čtvrtiny a prakticky vymizelo i pašování nejrůznějšího zboží od bohatšího souseda. Převládající chudoba se změnila v bídu.

Čtěte také

O co citelnější je domácí mizérie, srovnatelná s hladomorem z 90. let minulého století, o to důležitější bylo pro severokorejského vládce zdůraznit postavení své země jako jaderné a raketové velmoci a vysílat vzkazy novému americkému prezidentovi. Kim Čong-un, vnuk zakladatele jediné komunistické dynastie, přislíbil, že jeho země bude nadále rozvíjet jaderný a raketový program s cílem dosáhnout miniaturizace hlavic a dostřelu až 15 tisíc kilometrů, tedy vzdálenosti větší, než je mezi Pchjongjangem a Washingtonem.

Pokud by měl být tento program omezen, měly by nejdříve zmizet hospodářské sankce – a to je přesně opak toho, co prosazují nejen Spojené státy. Sankce opadnou až po zastavení nebo úplném zrušení jaderného a raketového programu.

Na tomto protikladu selhal summit Donalda Trumpa a Kim Čong-una před dvěma lety v Hanoji a Joe Biden po svém nástupu do Bílého domu americký přístup v tomto ohledu zásadně nezmění.

Předseda Syndikátu novinářů ČR Adam Černý

Severokorejská hrozba vyplývající z jejího jaderného a raketového programu a její výrazně asertivní politiky nejen vůči jižnímu sousedovi tady zůstane. Co se viditelně změnilo, jsou vnější znaky, nově titul generálního tajemníka strany a vojenská uniforma na oficiální podobizně sedmatřicetiletého diktátora, dokládající jeho mocenské postavení po takřka deseti letech vlády.

Autor je předseda Syndikátu novinářů ČR

autor: Adam Černý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.