Flexitariánství uchvátilo Čechy. Prodej náhražek masa se meziročně zvýšil o čtvrtinu
Rostlinné náhražky masa jsou novým trendem po celém světě a Česko není výjimkou. Lidé nakupují vegetariánské a veganské výrobky stále častěji. Podle dat agentury Nielsen se prodej vegetariánských a veganských produktů loni meziročně zvýšil o pětinu, kategorie náhražek masa dokonce o čtvrtinu. Odborníci ale upozorňují, že pokud by se měly alternativy masa z rostlinných produktů prosadit ve velkém, životnímu prostředí by to také neprospělo.
Velmi úspěšně vstoupila letos na burzu kalifornská společnost Beyond Meat, která nabízí bezmasé výrobky hlavně z hrachového proteinu. Mezi investory se zařadili například Bill Gates nebo Leonardo DiCaprio.
Čtěte také
Americké „maso“ z hrachu je možné koupit také v některých tuzemských obchodech. I přes vyšší cenu (např. hamburger vychází na 800 Kč za kilogram) je podle mluvčího prodejce Košík.cz Františka Brože o vegetariánské produkty tohoto typu velký zájem. A to nejen mezi vegetariány a vegany.
„Bavíme se tady o trendu tzv. flexitariánství – to je dobrovolné snižování konzumace masa, aniž by ho člověk úplně vypustil. Je to dlouhodobý trend třeba v Německu,“ říká Brož.
Zájem zákazníků o rostlinné výrobky chuťově připomínající maso potvrzuje i mluvčí jiného internetového obchodníka. „Vegetariánské potraviny jsou stále populárnější. V žádné jiné kategorii jsme nezaznamenali větší nárůst poptávky,“ říká mluvčí e-shopu Rohlík.cz Pavel Krejča.
Je „nemaso“ řešením?
Přestože na výrobu rostlinného burgeru je oproti tomu klasickému z masa potřeba pouhý zlomek vody a půdy, Tomáš Maier z České zemědělské univerzity upozorňuje, že na věc je potřeba se dívat v širších souvislostech.
Pokud by se totiž náhražky masa prosadily ve velkém, mohlo by to prý vést k novému druhu monokulturního zemědělství, které by krajině také výrazně uškodilo.
Související
-
Lidstvo musí jíst až o 90 % méně masa, tvrdí studie. Zachrání planetu flexitariánství?
Evropané by měli konzumovat o 77 % méně červeného masa a patnáctkrát víc ořechů a semen.
-
Denní konzumace masa zatěžuje životní prostředí, varují vědci v rámci kampaně „Bezmasé pondělí“
Iniciativa Meatless Monday vznikla už před 15 lety v USA. Teď se k ní oficiálně připojila Česká zemědělská univerzita.
-
Konzumace masa zatěžuje planetu. Stravovacím vzorem je podle studie Bangladéš
Za emise oxidu uhličitého mohou i stravovací návyky a mnoho zemí by je dokázalo snížit, kdyby tyto návyky změnilo, píše evropský server EurActiv.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.