Konzumace masa zatěžuje planetu. Stravovacím vzorem je podle studie Bangladéš

14. květen 2018

Za emise oxidu uhličitého mohou i stravovací návyky a mnoho zemí by je dokázalo snížit, kdyby tyto návyky změnilo, píše evropský server EurActiv.

Odkazuje se na studii serveru nu3, který se specializuje na správnou výživu. Emise oxidu uhličitého podle ní zvyšuje spotřeba živočišných produktů. Pro jejich snížení by mohly udělat víc třeba Švédsko, Dánsko, Finsko a Norsko, kdyby tyto výrobky nahradily zeleninou.

Jezte fazole místo hovězího a zachráníte planetu, vzkazují vědci

03671394.jpeg

Vyměnit hovězí za fazole, to navrhují vědci ze čtyř amerických univerzit. Důvodem je snaha ovlivnit produkci skleníkových plynů a zmírnit dopady zemědělství na globální změnu klimatu.

Skandinávci konzumují příliš mnoho mléčných produktů, jako je sýr nebo vejce. Mnohem lépe je na tom Německo, které jich spotřebuje méně a nachází se na žebříčku emisí až na 38. místě.

Na nižších pozicích jsou i jihoevropské státy jako Itálie, Portugalsko a Španělsko. Naopak hůře se daří Řecku a Francii, jež mají nadměrnou spotřebu masa, zejména vepřového, hovězího a jehněčího, které jsou mnohem méně šetrné k životnímu prostředí než drůbež nebo ryby.

Ještě lépe dopadlo Česko, které navzdory velmi vysoké spotřebě vepřového masa figuruje až na 54. místě. Nejvíce by podle studie, citované serverem EurActiv, mohly snížit emise oxidu uhličitého nižší konzumací masa Argentina, Austrálie a Island, které se nacházejí na prvních třech příčkách. Argentinci a Australané jedí zejména hovězí a spotřeba tam činí 55 a 34 kilogramů na hlavu ročně. Každý Čech pro srovnání spotřebuje 41 kilogramů vepřového.

Stačí jedna ku jedné

Nejméně emisí produkuje Bangladéš, jehož obyvatelé se živí převážně zeleninou, obilninami, sójou a ořechy. Mezinárodní studie srovnává emise ve vztahu ke stravovacím návykům ve 130 zemích světa, a to za použití údajů Organizace pro výživu a zemědělství.

Argentince trápí obezita, vláda chce omezit spotřebu hovězího. Zavede bezmasé pondělky?

Argentinský gaučo se stádem dobytka

Argentina je známá svým hovězím. Když získala na začátku devatenáctého století nezávislost na Španělsku, proměnili obyvatelé zbraně v zemědělské nástroje a pampy na jihu země se staly obilnicí Argentiny. Prudce vzrostly stavy hovězího – argentinské krávy dnes tvoří asi pět procent světové populace hovězího dobytka. Tím zároveň rostla i spotřeba hovězího. Situace se ale začíná měnit.

Studie udává přesné množství emisí oxidu uhličitého v každé zemi i spotřebu jednotlivých produktů. Rovněž upřesňuje, kolik oxidu by se dalo snížit, kdyby člověk nahradil jeden kilogram snědeného masa stejným množstvím vegetariánské stravy.

Jak zdůraznil manažer serveru nu3 Robert Sünderhauf, mohli bychom snížit objem emisí oxidu uhličitého pouhou změnou stravovacích návyků. Strava bohatá na zeleninu a ovoce je zkrátka zdravá nejen pro nás, ale i pro celou planetu.

Největší spotřebu masa i nejvyšší emise oxidu uhličitého mají město Hongkong, kde je oblíbené vepřové, a Brazílie a Spojené státy, které produkují i snědí obrovské množství hovězího.

Cílem studie je upozornit na ekologické důsledky nadměrné spotřeby živočišných produktů a vybídnout lidi ke změně stravovacích návyků s cílem snížit emise oxidu uhličitého, uzavírá server Euractiv.

autor: gzb
Spustit audio

Související