Favoritem polských voleb je Právo a spravedlnost. Voliči oceňují, že plní sliby

13. říjen 2019

Proč polskou pravici čekají dobré časy? Na to se v souvislosti s nedělními parlamentními volbami v Polsku ptá rakouský deník Der Standard. Dosud vládnoucí národně-konzervativní straně Právo a spravedlnost (PiS) podle listu zajišťuje úspěch především patriotismus, blízkost ke katolické církvi a štědrý sociální program hodný spíše levice.

Jan Modliński nemusel dlouho přemýšlet o tom, komu odevzdá svůj hlasovací lístek. „Díky Právu a spravedlnosti brzy dosáhneme životního standardu podobného jako v Německu,“ je přesvědčený 64letý muž. V jeho pohledu se partaji během posledních let podařilo životní podmínky v Polsku změnit k lepšímu.

„Lidé mají práci, silnice se staví dokonce i v odlehlých regionech,“ pochvaluje si podnikatel Modliński, který žije v severopolské Bydhošti. Jak dodává, v době vlády liberálů lidé zemi spíše opouštěli.

Čtěte také

V případě Práva a spravedlnosti tak neplatí časté pravidlo, že oblíbenost vládní strany do dalších voleb klesne. Před čtyřmi lety získala tato formace 38 procent hlasů, teď předvolební průzkumy ukazují preference mezi 40 a 48 procenty. Opoziční koalice, jejíž hlavní sílu představuje Občanská platforma (PO), v sondážích dosahuje o 15 procentních bodů horší podpory. Zdá se tak, že Právo a spravedlnost míří k jasnému vítězství.

Liberálové v Evropě se obávají, že konzervativní strana v rámci své reorganizace justice podlomí základy právního státu v Polsku. „Také většina voličů Práva a spravedlnosti tuší, že s reformou není něco v pořádku. Ale tolerují to,“ říká politolog Paweł Musiałek z think tanku Klub Jagielloński.

Podnikatel Modliński ale justiční reformu brání. „Zajímá se někdo, jaký právní stát jsme měli v Polsku předtím?“ ptá se muž. Podle něj po roce 1989 zaujímali posty soudců komunisté a ústava vznikala v postkomunistické éře. „Jsem rád, že Právo a spravedlnost chce soudnictví reformovat,“ dodává Modliński.

Plní sliby

Der Standard píše, že strana si důvěru lidí získala také dodržováním svých slibů. V roce 2015 si například za cíl stanovila zvýšení životní úrovně. Hospodářská konjunktura, ale zároveň rovněž sociální politika státu následně vedly k tomu, že mnohým lidem na konci měsíce skutečně zůstává více peněz.

Čtěte také

Právo a spravedlnost po svém nástupu k moci také snížilo hranici odchodu do důchodu a zavedlo nové přídavky pro rodiny s více dětmi. Předseda partaje Jaroslaw Kaczyński navíc letos příspěvek prosadil také na rodiny s jedním dítětem a úlevu od daně z příjmu pro lidi do 26 let.

Takové kroky voliči oceňují, přestože zůstává otázkou, jestli jsou dlouhodobě udržitelné. „Zlepšila se situace nejen zaměstnanců, ale také našich rodin,“ myslí si 41letá zdravotní setra Agnieszka Michorczyková.

„V době, kdy jsme státní příspěvek nedostávali, peníze vystačily na jídlo a oblečení. Ale dnes dětem navíc můžeme plnit i sny,“ pochvaluje si žena. Své nejstarší dceři rodina koupila koně, synovi zase pořídila brankářské rukavice a všechny tři děti navštěvují kurzy angličtiny a hrají na hudební nástroje. Michorczyková věří, že se vláda nezajímá o elity, ale o obyčejné lidi.

Menší zlo

Dalším důvodem, proč se v pohledu Der Standardu Právo a spravedlnost těší takové oblibě, a to především na venkově, je jeho blízkost ke katolické církvi. Například v obci Laskowa, kde žije rodina Michorczykové, a která je vzdálená asi hodinu jízdy od Krakova, volí vládní stranu většina obyvatel.

Čtěte také

„Myslím si, že homosexuálové by neměli mít možnost adoptovat děti. A taky jsem proti potratům,“ upozorňuje žena. Jak dodává, s Právem a spravedlností má jistotu, že zákony umožňující takové změny neprojdou.

Pro podnikatele Modlińského, ostatně jako pro většinu dobře situovaných voličů Práva a Spravedlnosti, je volba této strany kompromisem. „Ze sociálních programů živnostníci neprofitují, jako zaměstnavatelé naopak tratí. To mi ale nevadí. Důležitější je to, že Poláci už se nemusejí stydět za svůj původ,“ myslí si Modliński.

Se svou ženou se loni v listopadu zúčastnil pochodu k připomínce stoletého výročí nezávislosti Polska. „Pocítil jsem tam mocnou sílu patriotismu. Když statisíce lidí zpívali hymnu, nejednomu se draly slzy do očí,“ vzpomíná Modliński. A dodává, že i navzdory strachu z polarizace společnosti a populismu si je jistý tím, že svou volbou Práva a spravedlnosti se rozhodl pro menší zlo, cituje ho rakouský deník Der Standard.

autor: Jakub Rerich
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.