Do přírody na lékařský předpis. Britský výzkum ukázal, že pobyt venku tisícům lidí snížil úzkost

8. září 2024

Anglický projekt Prescribing Nature, v překladu „příroda na předpis“, zkoumá, jak může pobyt v přírodě zlepšit duševní i fyzické zdraví pacientů. Britský deník Guardian popisuje budoucnost rozsáhlého projektu podporovaného britskou vládou.

Dosavadní slibné výsledky ukazují, že předepisování aktivit v přírodě přineslo prospěch tisícům Britů. Více než 8 tisíc lidí se zapojilo do různých aktivit, jako jsou procházky přírodou, komunitní zahradničení, sázení stromů nebo plavání ve volné přírodě. Předpokládá se, že jde o doposud největší projekt svého druhu na světě.

Sedm pilotních projektů začalo v roce 2020, přičemž vláda na ně poskytla necelých 6 milionů liber. Do výzkumu byli zařazeni pacienti doporučení praktickými lékaři, odborníky na duševní zdraví a sociálními pracovníky.

Čtěte také

Účast na aktivitách v přírodě vedla k výraznému zlepšení pocitu štěstí a naplnění života, přičemž dosáhla úrovní blízkých celostátnímu průměru. Zároveň se výrazně snížila míra úzkosti pacientů.

Projekt také ukázal, že tyto „zelené“ recepty mohou výrazně snížit náklady na léčbu. Kognitivně-behaviorální terapie stojí podle Guardianu přibližně 1000 liber za 10 sezení, „zelený“ recept vyjde zhruba na polovinu.

Podle profesorky Ruth Garsideové z Exeterské univerzity „je příroda na předpis účinným způsobem podpory duševního zdraví“. Dosavadní projekt je podle jejích slov jen začátek, teď je potřeba zavést poznatky do praxe.

Poptávka je obrovská. Léčba v oblasti duševního zdraví je obzvláště vytíženou částí britského zdravotnictví. Guardian ale očekává, že pilotní projekty dostanou nové financování a budou se postupně rozšiřovat.

Štěstí, smysl, pohoda

Jeden z účastníků projektu listu řekl, že léčba na jeho duševní zdraví zatížené traumatem fungovala lépe než léky nebo kognitivně behaviorální terapie. Další účastnice tvrdí, že má po programu pocit úspěchu a cítí, že se její duševní pohoda zlepšuje.

Čtěte také

Stav pacientů byl hodnocen před a po účasti na projektu. Zvýšila se jejich průměrná hodnota štěstí, zlepšil se pocit toho, že život má smysl, a úroveň úzkosti klesla.

Podle praktické lékařky Marion Steinerové z Bristolu, která se podílela na pilotním projektu v západní Anglii, má spojení s přírodou prokázané přínosy pro dušení i fyzické zdraví, které mohou překonat trvající nepříznivé životní události. Mnoho jejích pacientů z různých důvodů nemá přístup k přírodě, a proto je „příroda na předpis“ tak důležitá.

Projekt má potenciál snížit náklady Národní zdravotní služby na léčbu a předpis léků. Stejně tak chce pomoci s léčbou celé řady civilizačních chorob, od diabetu až po depresi, uzavírá v článku o projektu takzvané „přírody na předpis“ britský Guardian.

Poslechněte si i další témata pořadu Svět ve 20 minutách. Válka v Súdánu přivádí zemi na pokraj nejhoršího hladomoru za 40 let. Putinova návštěva Mongolska ukázala limity Mezinárodního trestního soudu. Maduro zůstává u moci, zatímco miliony Venezuelanů prchají za hranice. A skotští nacionalisté odkládají sen o nezávislosti.

autor: Ondřej Čížek
Spustit audio

Související