Petr Janyška: Polsko před volebním rozcestím

11. říjen 2019

V neděli 13. října se budou v Polsku konat volby do obou komor parlamentu. Situace je vážná, nebudou to běžné volby, výsledek ovlivní zemi na mnoho let dopředu.

Poláci to cítí, víc než tři čtvrtiny, 78 procent z nich, hodlají jít volit. To by bylo dokonce víc než v roce 1989, kdy se rozhodovalo mezi zachováním komunismu a jeho koncem.

Čtěte také

O co půjde teď: Buď se v Polsku na dlouho utvrdí režim, kde vládne jeden jediný člověk Jaroslaw Kaczyński, který dnes rozhoduje o všech oblastech veřejného a politického života, i když nemá žádnou ústavní funkci.

Který během čtyř let rozdělil zemi na dva nesmiřitelné tábory, podřídil si soudy, veřejná média, státní správu. A doširoka otevřel dveře klerikálnímu státu. Anebo se země vrátí do hlavního proudu svobodomyslné Evropy.

V neděli se v Polsku střetnou dva bloky. A výsledek může být tak těsný, že ještě v noci po uzavření uren nemusí být jasné, kdo vyhrál.

Proti sobě budou stát na jedné straně Kaczyńského strana Právo a Spravedlnost, zkráceně PiS, která dnes v Polsku vládne prakticky neomezeně, má v parlamentu většinu několika křesel.

Souboj mezi ženami a muži

Čtěte také

A proti ní opozice. Ta na rozdíl od PiS představuje široký vějíř názorů a principů, nikoli jednu jedinou  ideologii. Dnes má ale společného jmenovatele: odstavit od moci Kaczyńského. Cítí, že pokud se PiS udrží u moci, je s pluralismem a tedy i s jejich budoucností jakožto stran konec.

Tato opozice jde do voleb jako tři kandidátní listiny, tři koalice: nejsilnější z nich jsou liberálové, před čtyřmi lety vládní strana, a Zelení. Představují hlavně vzdělané a mladší vrstvy z větších měst a z Varšavy. Druhou je levice, tedy víceméně sociální demokracie. A třetí jsou lidovci spolu s malou stranou jednoho bývalého rockera, prosazujícího přímou demokracii. Opírají se o venkovské voličstvo, rocker spíš o mládež.

Jak vypadají průzkumy? Ukazují na velmi těsný výsledek, který bude asi záležet na dvou malých stranách, u nichž není jisté, zda překročí nutný pětiprocentní práh. Jednou z nich jsou lidovci. Pokud projdou do parlamentu, bude mít opozice zahrnující tři kandidátky šanci na vítězství. Pokud projde ultrakonzervativní tzv. Konfederace, umožní vytvořit vládu Kaczyńskému.

Čtěte také

Ty volby budou i soubojem mezi ženami a muži. Ženy jsou rozhodnuty volit v daleko větší míře dnešní opozici, což znamená návrat k právnímu státu, dodržování ústavy, překlenutí hluboké propasti v národě. Muži naopak preferují vládnoucí stranu, tedy jazyk vyhrocující konflikty, který představuje protivníka jako nepřítele a dnešní Polsko jako území střetu.  

Bojuje se do poslední minuty, opozici jde o přežití a Kaczyńskému o ovládnutí země na dlouhá léta.  

V rukou má silné nástroje. Vládní propagandu, zcela podřízená veřejná média i  katolickou církev, která neskrývaně vyzývá, jak mají lidé volit. A také chytrý marketingový tah, kdy vláda dala díky ekonomické konjunktuře rodinám na každé dítě sumu odpovídající 3500 korunám. Což je pro mnoho lidí silnější argument než porušování právního státu. Opozice zdůrazňuje slušnost, zasypání příkopů, vládu práva.

Petr Janyška

Pro nás bude polský výsledek důležitý. Rozdělení polské společnosti a snaha po autoritativním vládnutí nám není cizí.  Pokud vyhraje strana PiS, určitě to podpoří všechny české konzervativce, laické i katolické, všechny, kdo jsou proti EU. Pokud PiS prohraje, bude to významným signálem, že svobodomyslné liberální síly jsou ve střední Evropě stále dosti silné.

Autor je publicista a bývalý diplomat

autor: Petr Janyška
Spustit audio