Exploze vesmírné kapsle Crew Dragon zhoršila vyhlídky amerického vesmírného programu

12. květen 2019

S velkým zpožděním soukromá společnost SpaceX minulý týden přiznala, že její nová loď pro přepravu astronautů Crew Dragon byla při nezdařeném pozemním testu 20. dubna zcela zničena. Nad velkou komplikací v americkém cestování do vesmíru se zamýšlí magazín Atlantic.

Společnost ani v prohlášení nevysvětlila, co se vlastně pokazilo. Při nehodě šlo o rutinní statický test se zažehnutím motorů přepravní kapsle SuperDraco, provedený na floridském mysu Canaveral.

V roce 2020 by mohly začít komerční lety k Měsíci, odhaduje odborník. SpaceX už má prvního klienta

Raketa Falcon 9 společnosti SpaceX krátce po startu

Ani na druhý pokus se ve čtvrtek nezdařil start rakety Falcon 9 společnosti SpaceX. Odpočítávání před startem pravděpodobně začne v pátek znovu. Vesmírná loď si zaslouží pozornost díky nové verzi prvního raketového stupně. Konstruktéři ho navrhli tak, aby mohl až stokrát opakovaně vzlétnout a vrátit se na zem. Mělo by to výrazně zlevnit kosmické lety. Co to bude znamenat pro dobývání vesmíru?

Modul zahalily plameny půl vteřiny před zažehnutím motorů záchranného systému. Ten má při nečekané události zajistit přenesení posádky do bezpečné vzdálenosti od startovací rampy nebo nosné rakety. SpaceX dlouho neměla na místo události přístup kvůli jeho zamoření toxickým palivem.

Dvacátého dubna bylo na floridském pobřeží krásně, a lidé procházející se na pláži nevěřícně zírali na hustý oblak černého kouře, jehož barva se chvílemi měnila v oranžovou, píše Atlantic. Fotograf listu Florida Today, který měl pokrývat festival surfařů, obrátil svůj aparát na horizont, aby zachytil katastrofu.

Na druhý den se na Twitteru objevil zrnitý videozáznam, zkopírovaný zřejmě z obrazovky. Kapsle na něm stojí v klidu asi deset vteřin, pak ale naráz exploduje a vše zmizí v plamenech. Jsou slyšet výkřiky i neslušné nadávky lidí z řídícího střediska.

Drahá blamáž

U kapsle naštěstí nikdo nebyl, a tak se katastrofa obešla bez zranění. SpaceX nepotvrdila pravost videa, nicméně v NASA záhy koloval výstražný e-mail – každý, kdo bude videozáznam sdílet, má padáka, znělo varování. V tu chvíli bylo jasné, že záznam je pravý.

Horší ale je, že ke katastrofě došlo jen několik měsíců před chystaným vysláním amerických astronautů do vesmíru. Podle generálního ředitele společnosti a miliardáře Elona Muska se plánoval start na červenec.

Budoucnost rakety Falcon Heavy záleží jen na tom, jak se osvědčí, vysvětluje expert

Raketa Falcon Heavy společnosti Space X by měla doletět na oběžnou dráhu Marsu.

Elektromobil Tesla Roadster, který vynesla na oběžnou dráhu raketa Falcon Heavy společnosti SpaceX, uletěl vesmírem více než 3,5 milionů kilometrů. Kromě nadšených ohlasů na tento úspěch se ozývají otázky nad budoucností rakety i jejími enviromentálními dopady. Ty zodpověděl host Magazínu Leonardo odborník na kosmonautiku a šéfredaktor serveru Kosmonautix.cz Dušan Majer.

NASA zrušila ryze ženský výstup do kosmu. Na ISS chybí skafandr vhodné velikosti

Američtí astronauti Anne McClain a Nick Hague vyměňují baterie na plášti Mezinárodní vesmírné stanice

Americká vesmírná agentura NASA v úterý oznámila, že první výstup ryze ženské posádky do volného kosmického prostoru se ruší. Na Mezinárodní vesmírné stanici totiž není dostatek skafandrů vhodné velikosti. 

Zničená kapsle už v březnu úspěšně absolvovala nepilotovaný testovací let na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) a na cestě zpět přistála v moři. Je možné, že nehoda souvisela s prvním letem, o tom ale nikdo nechce mluvit.

Od roku 2011 a ukončení programu raketoplánů Američané do vesmíru nelétají. Cestují na kazašský kosmodrom Bajkonur a Rusům platí za jednu cestu posádky na orbitu 80 milionů dolarů, tedy téměř 1,7 miliardy korun. Někdejší prezident George W. Bush sice za svého úřadování nařídil vývoj nových raket, Obamova administrativa ho ale s poukazem na neúměrně rostoucí náklady zrušila.

V roce 2014 naopak poskytla miliardové kontrakty soukromým společnostem SpaceX a Boeing, aby pro astronauty vyvinuly zcela nové dopravní prostředky. NASA by jim za starty rovněž platila, ale podstatně méně než Rusům.

A právě SpaceX si v závodě o vesmír dosud vedla nejlépe. Teď ale přišla blamáž. Vláda sice firmě podle prohlášení nadále věří, není ale jasné, jaké bude mít nehoda důsledky. Nepochybně bude znamenat odklad v přepravě amerických posádek vlastními silami. Společnost má i další kapsle, není ovšem jasné, v jaké fázi výroby.

Veřejnost si zaslouží informace

V minulosti ovšem SpaceX prokázala, že se i po explozích nosičů dokázala rychle postavit na nohy. Nosné rakety Falcon 9 ztratila v roce 2015 i 2016, pořád ale šlo jen o nosiče. Teď explodovalo zařízení, které mělo přepravovat daleko cennější náklad – lidi. Navíc selhal právě únikový systém, poháněný raketovými motory SuperDraco.

Na Měsíci bylo 12 mužů, Mars by měl připadnout ženám, tvrdí inženýrka NASA

Kosmonautika

První člověkem na Marsu by měla být žena. Alespoň si to myslí jedna z inženýrek NASA Allison McIntyre. Ta britské BBC řekla, že ženy jsou ve vesmírném programu stále podceňovány a vzhledem k tomu, že na Měsíci bylo zatím dvanáct mužů, Mars by měl připadnout ženám. „Měla by hrát roli profesionalita, schopnosti a zkušenosti. Ten, kdo je schopný, by měl mít v posádce místo,” myslí si publicista Pavel Toufar. 

Floridský list Orlando Sentinel přirovnal reakci společnosti k mlčení, jímž NASA reagovala na katastrofu raketoplánu Challenger z ledna 1986. „Úřad tehdy poskytoval minimální informace a dokázal vzbudit dojem, že něco opravdu skrývá,“ připomněl list. „Elon Musk má jistě právo mlčet o svých soukromých projektech, ať už jde o elektroauta nebo dopravní tunely. Jiná věc je, pokud platí jeho vývoj daňoví poplatníci,“ dodal Sentinel.

Magazín Atlantic označuje přirovnání k havárii Challengeru za přehnané, protože tehdy zahynulo pět astronautů a dva civilisté. „Jinak by ale neškodila větší sdílnost, zejména když už je projekt ve finální fázi,“ dodává měsíčník. Jak píše, je jasné, že vyšetřování trvají nějakou dobu a nikdo nečeká, že se ihned dozví přesné příčiny selhání. Veřejnost si ale zaslouží více otevřenosti.

Videoklip s hořícím Dragonem vyvolává pocity trpkosti a bolesti. Připomíná to, jak obtížný je technický pokrok. Firma SpaceX však převzala úkoly, které tradičně zaštiťovala vláda, a s tím převzala i očekávání veřejnosti.

První let Američanů se společností SpaceX totiž nebude pouze úspěchem komerční firmy, ale i celonárodní oslavou a demonstrací americké dovednosti. „Neprůhlednost a tajnůstkářství, tolik typické pro soukromé podniky, zde nejsou na místě,“ uzavírá magazín Atlantic.

autor: Rostislav Matulík
Spustit audio