Na Měsíci bylo 12 mužů, Mars by měl připadnout ženám, tvrdí inženýrka NASA

19. duben 2018

První člověkem na Marsu by měla být žena. Alespoň si to myslí jedna z inženýrek NASA Allison McIntyre. Ta britské BBC řekla, že ženy jsou ve vesmírném programu stále podceňovány a vzhledem k tomu, že na Měsíci bylo zatím dvanáct mužů, Mars by měl připadnout ženám. „Měla by hrát roli profesionalita, schopnosti a zkušenosti. Ten, kdo je schopný, by měl mít v posádce místo,” myslí si publicista Pavel Toufar. 

Čísla hovoří jasně. Do vesmíru se zatím podívalo dohromady 560 lidí, žen bylo jen 60, takže asi desetina. Je to částečně dané historicky, protože lety do kosmu byly od začátku čistě mužská doména. 

„Úplně na začátku byl výběr prováděn mezi vojenskými letci. Teď by možná v ruském vedení zavládl podle mého pohledu nesprávný názor, že ženy nejsou ty nejlepší pro lety do kosmu,” říká publicista Pavel Toufar.

Všechny skafandry, ve kterých dvanáct pánů po Měsíci chodilo, šily ženy.
Milan Halousek

Ženy se zatím nepodívaly na Měsíc. Americká NASA začala první astronautky přijímat až od konce sedmdesátých let. Podle Milana Halouska z České kosmické kanceláře byl ale i tak podíl žen na dobytí Měsíce nezanedbatelný.

„Táhne se to od začátků kosmonautiky. Všech 12 lidí, kteří chodili po Měsíci, byli muži. Už se ale nemluví o tom, že ženy byly v pozadí. Margaret Hamiltonová připravovala celý software potřebný pro let na Měsíc. Katherine Johnsonová a její kolegyně počítaly orbitální mechaniku. Všechny skafandry, ve kterých dvanáct pánů po Měsíci chodilo, šily ženy,” upozorňuje Halousek.

Hodí se ženy do vesmíru?

Spojené státy sice vyslaly první ženu do vesmíru později, skluz dnes ale pomalu dohánějí. Do vesmíru se v uniformě NASA podívaly už čtyři desítky žen a některé z nich i ve velitelských pozicích. Naopak v případě Ruska podle Pavla Toufara pořád převládá pocit, že ženy se do vesmíru nehodí.

„Jediná žena v přípravě je Anna Kikina, která byla vybrána v roce 2012. Teď probíhá další výběr, kde je mezi devatenácti uchazeči sedm žen. Je otázka, kolik z nich bude vybráno,” říká.

Rozdíly mezi výkony žen a mužů se dají kvůli malému vzorku statisticky těžko porovnávat. Faktem je, že menstruace ve vesmíru je docela problém, byť řešitelný. Mluví se o tom, že ženám hrozí nižší riziko poškození zraku vlivem kosmického záření než mužům. Jiné studie zase tvrdí, že ženy jsou v posádkách rozvážnější než muži, ale naopak nedovedou reagovat tak dobře na krizové situace. Dostupné zdroje si ale poměrně protiřečí.

mars-2051747_1280_180127-102752_pj.png

Schopnosti, ne pohlaví

Tomu, aby na Mars vstoupila žena, fakticky nic nebrání. Podle Pavla Toufara bude ale let na Mars tak neuvěřitelně náročný, že budou muset být vybráni nejlepší jedinci čistě podle výkonu, bez ohledu na další kritéria.

„Nemělo by hrát roli, že ten je z nějaké menšiny, měla by hrát roli profesionalita, schopnosti a zkušenosti. Ten, kdo je schopný, by měl mít v posádce místo. Nejschopnější by měl dělat velitele. Tam už je jedno, jestli je to muž nebo žena, což ukazují americké zkušenosti,” myslí si Toufar.

Ženy jsou schopné podstoupit stejné testy jako muži a podle Milana Halouska je tím pádem velká šance, že se sen zmiňované inženýrky z NASA skutečně splní.

autoři: Ondřej Novák , vis
Spustit audio

Související