V roce 2020 by mohly začít komerční lety k Měsíci, odhaduje odborník. SpaceX už má prvního klienta

11. květen 2018

Ani na druhý pokus se ve čtvrtek nezdařil start rakety Falcon 9 společnosti SpaceX. Odpočítávání před startem pravděpodobně začne v pátek znovu. Vesmírná loď si zaslouží pozornost díky nové verzi prvního raketového stupně. Konstruktéři ho navrhli tak, aby mohl až stokrát opakovaně vzlétnout a vrátit se na zem. Mělo by to výrazně zlevnit kosmické lety. Co to bude znamenat pro dobývání vesmíru?

Podle popularizátora kosmonautiky Milana Halouska z České kosmické agentury neznáme příčiny nezdařeného startu. „SpaceX vydala v noci pouze stručnou zprávu, že šlo o anomálii, kterou zaznamenali řídící počítače, a start je přeložen na dnešek,” říká.

Přerušený start podle něj není nic zvláštního. „Je to přece jen první let nového stupně, odklad byl více méně předpokládaný. Od původního termínu jde už o asi osmé přeložení startu,” upozorňuje.

K Měsíci za dva roky

Společnost SpaceX chce novou verzi rakety Falcon 9 použít pro lety s lidskou posádkou. „Tyhle odklady na to nemají vliv, naopak. Tím, že se bude čekat, až to bude opravdu všechno dokonale připravené, bude šance, že se s lidmi poletí, o to dřívější. Podmínkou, abyste mohli na špičku posadit kabinu s posádkou, je, že se nejdříve uskuteční sedm absolutně bezproblémových startů,” vysvětluje Halousek.

Musk budí obdiv i kritiku, pro jedny je vizionář, pro jiné sebestředný byznysmen

03717279.jpeg

Americká společnost SpaceX podnikatele Elona Muska tento týden vypustila z Mysu Canaveral momentálně nejsilnější raketu na světě, Falcon Heavy. Komentátoři některých deníků reagovali s nadšením, zazněly ale i kritické hlasy. Komentátorka německého deníku Die Welt Kathrin Spoerrová považuje vypuštění rakety s červeným kabrioletem Muskovy firmy za projev absolutní arogance.

SpaceX se už údajně přihlásil první klient, který má zájem o cestu na oběžnou dráhu Měsíce. „Taková cesta, myslím si, přichází v úvahu někdy kolem roku 2020 nebo 2021. Bude potřeba loď nejdříve vyzkoušet s profesionálními kosmonauty, než do ní posadíte turistu,” říká popularizátor kosmonautiky, který podotýká, že než může amatér letět do vesmíru, je potřeba otestovat stovky věcí.

Nahoru a dolů

Opětovným použitím raketových stupňů se nezabývá pouze americká společnost SpaceX. „V podstatě je to v současnosti standard a podmínka NASA, který zadává tyhle úkoly, platí je a certifikuje. Podmínkou je kompletní znovupoužitelnost všech stupňů. SpaceX teď zachraňuje pouze první stupeň. U bloku pět se předpokládá, že se bude vracet i druhý stupeň,” popisuje Halousek.

„Zkouší se záchrana aerodynamického krytu, který je teď nad nákladním prostorem. Bude se vracet i kabina s posádkou. Loď bude potom plně připravená na další starty. Přistane a do 24 hodin by měla být znovu připravená na start. Pak už to opravdu bude rychlá přeprava nahoru, na stanici a dolů,” uvádí Milan Halousek z České kosmické agentury.

autoři: Věra Štechrová , vis | zdroj: Český rozhlas Plus
Spustit audio

Související