Evropská integrace zašla příliš daleko, teď se vývoj obrátí, předvídá Zahradil (ODS)

9. leden 2019

Evropskou unii letos čekají minimálně dvě důležité události – 29. března by měla z osmadvacítky vystoupit Velká Británie a v květnu si Evropané vyberou nové europoslance. Unii jako předsednická země povede Rumunsko, které chce usilovat o překonání regionálních rozporů, podporu konkurenceschopnosti i lepší vnitřní a vnější bezpečnost bloku.

„Evropská unie vstoupila do nového roku v nepříliš dobré kondici. Ukázalo se, že někde už je té integrace opravdu příliš, a ne všechny problémy mohou být efektivně řešeny na celoevropské úrovni,“ soudí europoslanec Jan Zahradil (ODS), podle něhož Unie selhala hlavně při řešení migrační krize.

Filip Nerad: Pan Brexit se hlásí o funkci. A myslí si tentokrát mnohem výš

Michel Barnier

Jednání mezi Evropskou unií a Británií o brexitu už skončilo a sedmadvacítka ho znovu otevírat odmítá, i když nemalá část britských politiků hlasitě volá po úpravě dohody.

Téměř všemi evropskými zeměmi prý také sílí hlasy volající po přestavbě Evropské unie, aby větší slovo dostaly národní státy a politické reprezentace. Zahradil tak předvídá, že se obrátí dosavadní vývoj, kdy si evropské instituce ukrajovaly stále více pravomocí.

„Francie a Německo nemají nic proti posilování evropských institucí, ve kterých sehrávají významnou a aktivní roli,“ upozorňuje Zahradil s tím, že například vedoucím kabinetu předsedy Evropské komise, generálním tajemníkem Evropského parlamentu nebo zástupcem vyjednavače pro brexit jsou němečtí úředníci.

Silné země si v úřednickém i politickém aparátu v Evropském parlamentu a Komisi umí svůj vliv dobře ošetřit.
Jan Zahradil

Z rumunského předsednictví podle Zahradila panují v Bruselu smíšené pocity, země se potácí ve vnitropolitické krizi. „Očekávání nejsou velká. Obávám se, že evropské instituce se budou snažit využít relativní slabosti této země a předsednictví koučovat za ní,“ předvídá.

Thomas Kulidakis: Nestabilní Evropskou unii povede nestabilní Rumunsko

Rumunsko přebírá předsednictví v EU

Rumunsko si pro své nadcházející předsednictví v Radě Evropské unie zvolilo dobré priority.

Evropská komise již v polovině listopadu kritizovala Rumunsko za kroky, jimiž podle ní socialistický kabinet znehodnotil pokrok v boji proti korupci a ohrozil nezávislost soudnictví v zemi.

„Pobaltské státy nebo Lucembursko ukázaly, že členské státy mohou být silnými vyjednavači. Pokud bude Rumunsko slabé, tak někdo bude muset převzít jeho roli. Vakuum v politice neexistuje,“ reaguje europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Podle něj se i některým menším státům daří prosazovat své lidi do evropských institucí, jde prý například o pobaltské státy nebo Maďarsko. „Koho jsme nabídli na vyjednávání brexitu? Nikoho,“ zdůrazňuje s tím, že Česko by mělo do evropských institucí posílat své nejlepší lidi.

Evropská unie potřebuje reformovat. Věcí, které je nutné změnit, je hodně. Ale to neuděláme tím, že budeme jen kritizovat.
Tomáš Zdechovský

Zdechovský oponuje Zahradilově kritice, že Unie selhala v migrační krizi. Naopak je prý na místě se ptát, zda v ní neselhaly národní státy: „Jestli neselhali Italové, kteří podváděli se statistikami migrace, Řekové, kteří lidem vypláceli peníze, aby šli dál do Evropy, nebo některé státy, které otevřely své hranice. Evropská unie jsme my,“ podotýká.

autoři: Michael Rozsypal , ert
Spustit audio

Související