Eva Turnová: V sicilském parku

16. srpen 2024

Přibližně do dvou let života má člověk pocit, že je součástí všeho. Dudlíka, kamaráda, jeslí, krtečka i jeho kalhot. V určitý moment nastane nevyhnutelná ztráta tohoto univerzálního já, kterou ještě umocní maminka vybavená knihami „Malý tyran “ a „Období vzdoru“.

Dítě inkasuje sérii ledových sprch v oblečení, jen proto, že se nechtěl pustit klouzačky, od které ho vlastní mysl oddělila, a bojí se, že o ni přijde navždy. Postupem času si na pocit opuštění a prázdnoty každý zvykne a kompenzuje si ho po svém.

Čtěte také

Někdo se o to snaží rozpínavě, tak, aby si ho ostatní všimli – například kapela Vyžvejklá bambule zdobí pódium svým exkrementy, někdo zase medituje jako Mahariši z Arunáčaly, aby dosáhl božského poznání sama sebe a stal se znovu součástí všeho: jeskyně, ašrámu, svého mistra, i krtečka.

Jsem v partě Maharišiho. Hlavní potíž ale shledávám v tom, jak splynout s okolím a zároveň si uhlídat hranice v každodenním životě.

Věnuj mi chvilku

Kamarádka mi dává papírek. Na jedné straně je „ano“, na druhé „ne“.

Čtěte také

„Tohle je taková dobrá pomůcka,“ říká. „Když ucítíš, že tě někdo vysává, otoč na ‚ne‘. Když máš dobrý pocit, otoč na ‚ano‘.“

Vyrazila jsem i s papírkem do Itálie. Při kochání se památkami jsem upadla v sicilském parku. Nejde mi vůbec vstát. Vidím, jak se ke mně blíží bangladéšský prodavač cetek. S vypětím sil vytahuji papírek, obracím na stranu „ne“ a mávám s ním před sebou.

„Já nic nepotřebuju, grácie. Grande tragedia,“ řeknu a ukazuji na krvácející koleno.

Čtěte také

Bangladéšan se usmívá a říká klidným hlasem anglicky: „Věnuj mi chvilku a zbavím tě bolesti.“

Dobře, dám mu šanci a obracím papírek na „ano“.

Prodavač se dotkne mé hlavy a kolem zápěstí mi váže provázek.

Eva Turnová

„Zastav své myšlenky a přestaneš být tělem. Staneš se nezaujatým pozorovatelem.“

Kupodivu se mi trochu uleví. Vstanu a vracím se do hotelu ověšená náramky přátelství. Vejdu do pokoje a zjišťuju, že s mým tělem zmizely všechny zbytečnosti. Bolest, papírek i digitální foťák.

Autorka je spisovatelka a rockerka
eva@turnova.cz

autor: Eva Turnová
Spustit audio