Etnoložka: Většina šamanů v Rusku je pro Putina. Principem šamanismu je totiž hromadění moci, tíhnutí k oficiální síle je tak logické

17. březen 2023

Pravděpodobně nejznámějším z šamanů Ruské federace je Alexandr Gabyšev, který se vydal na cestu do Kremlu, aby vyhnal Putina. Ušel 2000 kilometrů, byl však zadržen a internován do psychiatrické léčebny. Se svým protiputinovským smýšlením je ale Gabyšev mezi šamany spíše ojedinělý případ. Kdo jsou šamani Ruské federace a jakou hrají roli v současném konfliktu na Ukrajině?

Podle oficiálních ruských médií drtivá většina šamanů v Rusku podporuje prezidenta Vladimira Putina a stojí za ním i ve věci války na Ukrajině.

Šaman vnímá budoucí krveprolití, mluví se o tom, že od přírody vlastně podporují mír a nechtějí žádná vzbouřená území.
Pavlína Brzáková

„Například devátého října loňského roku se zorganizoval všeruský šamanský rituál podporující Putina. Mělo jít o posilující rituál pro ruské vojáky bojující na Ukrajině. Takže to bylo takové jakoby celospolečenské vyjádření. Šamani se sešli, uspořádali rituál, zapálili oheň, zpívali šamanské písně a bubnovali a duchovně podporovali bojující vojáky,“ líčí etnoložka a spisovatelka Pavlína Brzáková, která se dlouhodobě zabývá životem šamanů na ruské Sibiři.

Šamani jako nástroj kremelské politiky

Podle Brzákové skoro všichni šamani opravdu Putina podporují. „Společnost se celkově tváří, že je pro Putina, i když to tak samozřejmě ve skutečnosti není. Šamani ale zastupují náboženskou oblast, takže na územích, kde jsou věřící orientovaní šamanisticky, šamani zaručují, že území bude podporovat Putina. Je to takový nástroj manipulace,“ vysvětluje.

Čtěte také

Šamani jsou tak vyloženě nástrojem kremelské politiky.

„Nechtějí krveprolití, což je legitimní ve chvíli, kdy vznikaly nějaké nepokoje nebo projevy nesouhlasu s putinovským režimem. Šaman vnímá budoucí krveprolití, mluví se o tom, že od přírody vlastně podporují mír a nechtějí žádná vzbouřená území,“ říká Brzáková.

„Princip šamanismu je totiž takový, že šaman během svého života hromadí moc. Chce být silný, takže přimknutí se k oficiální síle, tedy k putinovskému režimu, je logické. Je jen málo šamanů, kteří by byli odvážní a vystoupili proti režimu. Určitě jsou mezi nimi takoví, ale my jejich hlas neslyšíme.“

Šamanské sdružování

Šamani se sdružují v šamanských centrech neboli klinikách, které začaly vznikat po rozpadu Světského svazu.

Muži z okrajových, neruských republik byli posláni do bojů právě proto, aby se šetřilo genetickým materiálem.
Pavlína Brzáková

„Myslím si, že je v tom zejména ekonomický záměr, protože šamani musí platit daně. Když jsem v nějakém svazu, existuje zde větší přehled, daleko větší kontrola nad šamany. Takže v současné době se šamani dělí na tzv. šamany oficiální a neoficiální. Samozřejmě i ti neoficiální existují, ale pěstuje se takové povědomí, že ti oficiální jsou silnější,“ říká Brzáková.

Čtěte také

Popisuje i to, jakým způsobem šamanská centra vypadají.

„Jsou tam místnosti, ve kterých sedí šamani, u vchodu je kasa, kde se objednává, posílá se k šamanům. Klienti se můžou se šamany domluvit i mimo toto centrum.“

Svazy vychovávají i budoucí šamany. „Když se u někoho začnou objevovat známky šamanských schopností, když má člověk třeba záchvaty, vize, navštěvují ho duchové, musí nový šaman projít zkouškami a zasvěceními. Je to celé organizované.“

Putinovy zájmy

Čtěte také

Podle některých zdrojů sám Vladimir Putin věří ezoterice, chodí za astrology a věří v sílu šamanů. Podle Brzákové se v tomto jeho zájmu můžou odrážet i pragmatické otázky, jako je například nábor nových vojáků do války.

„V Rusku bylo nedávno otevřené téma zákazu potratů, protože Rusů se rodí málo. Zdá se tak, že současná politika půjde na podporu větší porodnosti právě kvůli tomu, že umírá hodně mladých mužů. A právě muži z tzv. depresivních republik, tedy těch okrajových, neruských, byli posláni do bojů proto, aby se šetřilo genetickým materiálem a neumírali Rusové,“ dodává Brzáková.

Poslechněte si celou Osobnost Plus v audiozáznamu. Moderuje Lucie Vopálenská.

Spustit audio

Související