Adam Černý: V OSN Rusko prohrává, jsou tu však některá ale

25. únor 2023

Dvanáct měsíců od chvíle, kdy Rusko otevřeně napadlo Ukrajinu, nevypadá jeho situace na nejreprezentativnějším globálním fóru, Valném shromáždění Spojených národů, na první pohled vábně. Před rokem agresi odsoudily tři čtvrtiny členských států a na konci letošního února to nedopadlo pro Moskvu lépe.

Z těchto počtů by se dala snadno odvodit míra izolace státu kvůli válce, která na rozdíl od původních představ jeho vůdce Vladimira Putina není ani krátká, ani vítězná. Proti rezoluci navrženou Německem volající po trvalém a spravedlivém míru a vyzývající, aby okupační vojska zabraná území opustila, spolu s Ruskem hlasovalo pouhých šest zemí.

Čtěte také

I letos agresi jednoznačně odsoudilo spojenectví, které by se dalo označit jako globální Západ zahrnující třicítku členů Severoatlantické aliance či všechny členy Evropské unie a také vlivné a hospodářsky vyspělé země jako Japonsko či Jižní Koreu.

Jinak budou ale počty při hlasování Valného shromáždění OSN vyhlížet při pohledu na jeho členy s ekonomikami patřícími do první světové desítky a s populacemi, které v globálních statistikách zaujímají první dvě místa. Jak Čína, tak Indie se při hlasování o rezoluci, která odsuzuje ruský vpád na Ukrajinu a požaduje návrat okupovaných území, zdržely.

Čtěte také

U Pekingu to s ohledem na strategickou rivalitu s Washingtonem příliš nepřekvapuje, protože již delší čas je mu nakonec přece jen bližší „nepřítel nepřítele.“

O to překvapivější je zdrženlivý postoj Indie, která jistě bere v potaz masivní dodávky ruské výzbroje používané v její armádě, zároveň by však měla mít hodně důvodů mít se na pozoru před paktováním Moskvy a Pekingu.

Agresora vytlačit nazpátek

Jenže, jak se zdá, vláda v Dillí se zatím pokouší diferencovat. Válku na Ukrajině nevnímá jako problém s globálním dosahem a nehodlá být do něj zatažena. Historická rivalita s Čínou stojí o řád výše a kvůli ní se Indie v bezpečnostním asijském quatrilogu QUAD sbližuje se Spojenými státy, Austrálií a Japonskem.

Čtěte také

Když se z tabulky hlasování Valného shromáždění vyloupnou dvě země, každá s více než miliardou obyvatel, a přidají země jako Jižní Afrika, kterou ve zdrženlivém postoji vůči rezoluci kritické vůči Rusku následovaly další země černého kontinentu, nevypadají už ony tři čtvrtiny členů OSN odsuzující agresi tak působivě.

Předseda Syndikátu novinářů ČR Adam Černý

O to důležitější je ta více než padesátka vesměs hospodářsky vyspělých zemí, které Ukrajinu podporují slovně a hlavně materiálně, protože jen s jejich pomocí může bezohledný a ničivý tlak Ruska nejen zastavit, ale agresora vytlačit nazpátek.

Autor je předseda Syndikátu novinářů ČR

autor: Adam Černý
Spustit audio