Alexandr Mitrofanov: My Rusko nedáme, radši vše zbouráme, zní z Kremlu

3. březen 2023

Tento komentář vzniká v předstihu, proto nejsem s to sledovat poslední vývoj v kauze čtvrtečního narušení ruské hranice v Brjanské oblasti. V době vzniku textu bylo zjištěno, že tuto akci mohl uskutečnit tzv. Ruský dobrovolnický korpus (RDK). O jeho šéfovi Denisi Nikitinovi je známo, že vyznává neonacismus, celý korpus se řídí ideologií ruského nacionalismu.

Ruský politolog Fjodor Krašeninnikov, který kvůli hrozícímu zatčení ve své zemi žije již nějaký čas v emigraci, k tomu poznamenal: „Pokud je případ v Brjanské oblasti provokací (ruské) FSB, pak Ruský dobrovolnický korpus tvoří provokatéři FSB. Pokud to byla lidová tvořivost RDK, pak ho prostě tvoří Putinovi užiteční idioti.“

Čtěte také

Senzační výkřiky o násilí a lidských obětech, které přicházely z Moskvy, lokální úřady na začátku dementovaly s tím, že se nic takového neděje. Věci se však chopil Vladimir Putin a sdělil, že takto chtějí Rusům vzít zemi, historickou paměť a ruštinu.

Paranoidní to bezesporu je, ale zároveň jde o postup v rámci kremelské taktiky. Dříve totiž promluvil Putin do televize o tom, že Západ má plán rozbití Ruska a že žádní Rusové pak nebudou, pouze „Moskvané, Uralci a tak dále“.

Věšet bulíky na nos

Následoval článek exprezidenta Dmitrije Medvěděva. Obsahoval přímé výhrůžky, že pokud se Západ pokusí o vítězství nad Ruskem, zničí Kreml celou planetu, protože bez Ruska nenechá Moskva svět dál existovat.

Čtěte také

Politolog Vladimir Pastuchov, který kvůli hrozícímu zatčení ve své zemi žije léta v emigraci, poznamenal: „Základním leitmotivem ruské strategie v roce 2023 bude jaderné vydírání USA a Evropy. Kreml chápe, že neomezená západní vojenská a finanční pomoc Ukrajině dříve či později pohřbí úsilí Moskvy o zlomení ukrajinského odporu, a proto soustředí nejbližší úsilí na strašení Západu.“

Míra vyšinutosti ruského vedení i většiny obyvatelstva, které věří, že Západ se třese na to, aby jejich jedinečnou civilizaci okupoval a zneužil, se zračí v čerstvých zprávách z této údajné země zaslíbené. Česká veřejnost se už seznámila nejen s případy kňučících vojáků, kteří nedostávají najíst ani zbraně, či rodin zabitých, které úřady odmění pytlem pelmeňů nebo krémem na holení.

Ví se u nás i o učitelce ZŠ, která zasypala jinak výborného žáka nadávkami a vyhrůžkami, že bude podřezán jako Ukrajinci jen kvůli tomu, že přišel o něco později na slavnost ke dni ruské armády. Byl zveřejněn i případ, kdy žákyně, která namalovala obrázek za mír, skončila na čas v dětském domově, i když žila s tátou, protože tátu úřady za její obrázek zatkly.

Alexandr Mitrofanov

Bývá to i komické. Samarský zastupitel za komunisty Michail Abdalkin poslouchal nedávný Putinův projev s nudlemi na uších. Věšať lapšu na uši je rusky přibližně totéž jako věšet bulíky na nos. Jinak řečeno, samarský komunista vyjádřil svůj vztah k Putinovým slibům asi jako „tudle nudle“.

Teď je stíhán...za diskreditaci ruské armády.

Autor je komentátor serveru novinky.cz

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.