Estébáci Lorenc a Bittman se za svou práci nikdy nestyděli, dokonce ji považovali za vlastenectví

9. únor 2024

Další pořad z cyklu Špioni je věnovaný dvěma mužům napevno spojených s komunistickou Státní bezpečností. Byl to její poslední šéf před zrušením a první náměstek federálního ministra vnitra Alojz Lorenc. Kvůli spoluzodpovědnosti za zákroky StB proti odpůrcům komunistického režimu byl v roce 1992 odsouzen ke čtyřletému vězení.

Čtěte také

Ale jako Slovák odmítl po rozpadu federace nastoupit výkon trestu v České republice. V roce 2002 ho slovenská justice uznala vinným, ale dostal pouze podmíněný trest na 15 měsíců.

O své práci u komunistické tajné policie Lorenc před lety řekl, že ho stála nemálo odříkání, protože ho bavila. Nebyla to prý jenom ideologie, ale velký kus vlastenectví.

Bittman a operace Neptun

Druhou osobností je vysoký důstojník Státní bezpečnost Ladislav Bittman, který zemřel 18. září 2018 v USA.

Čtěte také

V roce 1964 stál například u zrodu nápadu, jak pomocí „náhodně objevených“ válečných dokumentů ovlivnit západoněmecké veřejné mínění i politiku. Při akci s názvem Neptun byly do šumavského Černého jezera potopeny čtyři bedny s údajnými tajnými nacistickými písemnostmi.

Bedny poté „objevil“ televizní tým pořadu Zvědavá kamera. Až po letech vyšlo najevo, že pozdvižení kolem beden od počátku režírovalo dezinformační oddělení StB.

Krátce po srpnu 1968 Bittman emigroval do Spojených států, kde prozradil nejen řadu agentů komunistické tajné služby, ale také pravdu o bednách ze šumavského jezera.

Čtěte také

Po útěku Bittmana, který v době invaze Varšavské smlouvy působil ve Vídni, vyslýchaly americké tajné služby. Mimo jiné prozradil řadu detailů o síti agentů v Německu či Rakousku; za zradu byl v Československu odsouzen k smrti.

Prostředí špionáže opustil, zkoušel podnikat a v roce 1972 nastoupil na Bostonskou univerzitu, kde do roku 1996 učil budoucí novináře, mimo jiné o dezinformacích.

Poslechněte si pořad z roku 2009, připravili Jan Sedmidubský a Peter Duhan.

autoři: Jan Sedmidubský , Peter Duhan
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.