Agent A-54? Thümmel byl mazaný dvojitý agent se slabostí pro ženy

7. únor 2024

Agent A-54 byl nejslavnějším a zároveň asi i nejproblematičtějším spolupracovníkem československých tajných služeb v 30. a 40. letech 20. století. Byl totiž členem nacistické tajné služby Abwehr a jmenoval se Paul Thümmel. Díky němu se československá rozvědka před válkou dostala k zajímavým informacím, včetně varování před okupaci Československa v roce 1939.

Byl to také mazaný dobrodruh se slabostí pro ženy, který hrál dvojí hru. Patřil k prvním členům NSDAP, když už v roce 1927 spoluzakládal místní buňku v rodném Neuhausenu. Brzy po nástupu nacistů k moci v roce 1933 ukončil pekařskou živnost a začal plně pracovat pro německou tajnou službu Abwehr.

Čtěte také

Své služby nabídl československé rozvědce ve stejné době. Zároveň ale budoval v Československu agenturní síť Abwehru. Nejednalo se tedy o žádného idealistu.

„Byl to klasický dvojitý agent, který využíval kontaktů na jedné straně, aby je prodával na druhé. Jeho motivace byla vysloveně finanční, protože vedl velmi nákladný život. Jeho slabinou byly ženy. Tímto způsobem si přivydělával, šikovně si zajistil vydatný zdroj příjmů,“ vysvětluje historik Stanislav Kokoška.

Poslechněte si reprízu pořadu Milana Kudryse, na webu pouze do 7. března 2024.

Spustit audio

Související