EET nikdy nepřinesla kýžený efekt. Stát se má zaměřovat pouze na ty, kteří podvádějí, myslí si ekonomický expert ODS Skopeček

25. listopad 2022

Poslanci budou na mimořádné schůzi jednat o úplném zrušení EET. Podle vlády systém představuje jen zátěž pro podnikatele, reálný přínos pro stát je minimální. Proti je hnutí ANO, podle kterého tento projekt narovnal podnikatelské prostředí a přinesl státu více peněz. Systém je od začátku covidové pandemie pozastaven, odesílání dat je tak dobrovolné. Pokud by zákon o elektronické evidenci tržeb zrušen nebyl, bude od ledna spuštěn v plném rozsahu.

Vládní koalici vadí zejména náročnost systému a tlak na podnikatele. „Díváme se na ně jako na předem podezřelé. Musí být 24 hodin on-line přihlášení a dokazovat státu, že nepodvádějí,” rozebírá Jan Skopeček, místopředseda sněmovny a ekonomický expert ODS.

Hosté:
Jan Skopeček, místopředseda sněmovny a ekonomický expert ODS
Jan Volný, místopředseda rozpočtového výboru sněmovny z hnutí ANO
Jan Pavel, člen Národní rozpočtové rady
Pavla Břečková, místopředsedkyně Asociace malých a středních podniků a živnostníků

Stát se má zaměřovat pouze na ty, kteří podvádějí,” myslí si Skopeček. Finanční správa podle něj vhodné nástroje na kontrolu nepoctivých podnikatelů má, systém zahrnující všechny podnikatele je tak jen zátěží.

Hnutí ANO se nyní pokouší prosadit úpravu, podle které by evidence zůstala ve stejné podobě jako dnes, účast na EET by tedy byla dobrovolná. „Protože má smysl. Dělá to celá civilizovaná Evropa a celý svět. Pro zachování se vyjádřilo všech sedm profesních svazů,” tvrdí Jan Volný, místopředseda rozpočtového výboru sněmovny z hnutí ANO.

Nevidím důvod, proč by se aspoň dobrovolné odesílání nemohlo povolit.
Jan Volný

Podle ODS však systém nejvíce zatěžuje malé podnikatele, ti často nejsou členy žádného ze svazů. „Je úplný nesmysl, že pokud pár profesních svazů tento projekt podporuje, že by ho podporovali všichni podnikatelé,” nesouhlasí Skopeček.

Nesmysly Andreje Babiše

Hnutí ANO se obává, že výsledkem kompletního zrušení systému bude pouze výrazné snížení příjmů. „Vyhodíme, kdyby jenom, osm miliard z okna,” tvrdí Volný. Podle něj pracovníci ministerstva financí mluví o částce až 14 miliard, které by systém měl ročně přinést.

Čtěte také

„Nikde jsem neviděl relevantní analýzu, která by ukazovala přínos. Naopak jsem viděl například zprávy Národního kontrolního úřadu, které zpochybňovalo přínosy, které si malovalo hnutí ANO při spouštění projektu” oponuje Skopeček.

„Byly to nesmysly Andreje Babiše, nesmysly hnutí ANO. Elektronická evidence tržeb nikdy nepřinesla kýžený efekt,” dodává Skopeček.

Podle hnutí ANO však neexistuje důvod pro nezachování alespoň dobrovolné EET, naopak některým podnikatelům to tak vyhovuje. „Vědí, že vykazováním elektronické evidence tržeb se jim například snížil počet kontrol z finančních úřadů. Nevidím důvod, proč by se aspoň dobrovolné odesílání nemohlo povolit,” uvažuje Volný.

V celém pořadu Téma dne se také dozvíte, jaký byl skutečný přínos systému EET a kolik peněz oproti letům před zavedením státní kase přinesl či jak reálná je hrozba návratu k šedé ekonomice v případě zrušení systému nebo co vedlo ke zrušení povinné EET v době pandemie. Provází Renata Kropáčková.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.