Dvě probrexitové strany se pobijí a premiérem bude Corbyn, spekulují The Times

12. prosinec 2019

V předvečer britských parlamentních voleb shrnuje veřejnoprávní stanice BBC postoje hlavních kandidátů. The Times nabízí možný paradoxní scénář.

Favorizovaný lídr Konzervativců a současný premiér Boris Johnson označuje svou stranu za jedinou, která dokáže reálně uskutečnit brexit.

Čtěte také

Šéf Labouristů Jeremy Corbyn naproti tomu nabízí neurčitý „hlas naděje" a útočí na „negativitu" Toryů.

Lídryně Liberálních demokratů Jo Swinsonová výslovně vyzvala voliče, aby podpořili její kandidáty, pokud chtějí brexit zastavit.

BBC upozorňuje i na to, že brexit je sice hlavním, ale nikoli jediným tématem těchto voleb. Strana zelených má pochopitelně jako hlavní agendu klimatickou změnu. A například lídr velšské partaje Plaid Cymru Adam Price zveřejnil návrh zákona, podle kterého by mělo být lhaní ze strany politiků trestným činem.

„Právě důvěra byla klíčovým tématem předvolební kampaně," podotýká BBC.

Jak mají Britové volit?

A podle její analýzy jsou sice hlavní poselství hlavních politiků jasná, zároveň ale panuje obecný pocit, že „dostupné" politické špičky mají problém přesvědčivě odpovídat na otázky, které sami zvedli a přesvědčit o své pravdě dokonce vlastní tradiční voliče. 

Čtěte také

Řada britských deníků dnes na titulní straně dává lidem doporučení, jak volit. Jasně to říkají hlavně bulvární plátky. Například The Sun vychází s titulkem: Zachraňte brexit, zachraňte Británii. K tomu je připojená prostá proklamace: Když vyhraje dnes Boris, čekají nás světlé zítřky, když „rudý Corbyn", nastane temnota. 

Daily Mirror naopak apeluje na voliče, aby dali hlas labouristům s ohledem na veřejné zdravotnictví, na dětskou chudobu, školy, televizní licence nebo bezdomovce. A připojuje soupis čtyřiceti „velkých lží" Borise Johnsona.

Paradox?

Seriózní deník The Times upozorňuje na čerstvou analýzu, podle které by mohla krajně nacionalistická strana Brexit Nigela Farage připravit Konzervativce o vítězství v až 16 okrscích, které byly dosud považovány za jejich bašty.

Čtěte také

To by mohlo vést k paradoxnímu výsledku - dvě „probrexitové" strany se navzájem pobijí a premiérem bude Jeremy Corbyn. Boris Johnson má nepochybně z těchto scénářů velké obavy a proto jimi i „strašil" v posledních chvílích své předvolební agitace, kdy varoval také před spojením Corbyna a Skotské národní strany. 

The Times zároveň konstatuje, že stále reálným výsledkem voleb je parlament bez potřebné většiny k sestavení vlády. A tradiční noviny nezapomínají ani na faktor počasí. První volby v prosinci po téměř sta letech prý může poznamenat slabší účast - podle předpovědi má být vlhký a chladný den.       

Get Brexit done

A k britským volbám ještě jeden pohled zvenku - německý ekonomický deník Handelsblatt komentuje neoficiální volební motto Borise Johnsona, který do každého před něj postaveného mikrofonu hlásil Get Brexit done (volně přeloženo Tak už ten Brexit proveďme).

Čtěte také

Tato pouhá tři slova mu sice nejspíš zajistí vítězství ve volbách, se samotným brexitem je to ale podle komentátora Handelsblatt složitější. „Bez ohledu na to, jak volby dopadnou, rozchod s Evropskou unií bude Brity zaměstnávat ještě dlouho. A nebude rychlý ani bezbolestný," píše autor komentáře v německém listu.

Dokonce i řada hráčů na finančních trzích podle něj podlehla Johnsonově psychologicky chytré léčce, která navozuje dojem, že po dokončení brexitu skončí i ekonomická nejistota a do země začnou zase proudit zahraniční investice v řádu stovek miliard liber.

Ta nejistota prý bude trvat minimálně do konce příštího roku, do kdy budou ostrovy i v případě uskutečnění brexitu 31. ledna stále svázané s Unií „přechodným obdobím". 

A Johnsonův slib, že během těch 11 měsíců vyjedná s Bruselem dohodu o volném obchodu je podle komentátora deníku Handelsblatt zcela nereálný. Dohadování detailů totiž může velmi pravděpodobně trvat roky. A alternativou je jen „divoký brexit" bez dohody, který by prý přinesl Spojenému království ekonomický kolaps.

Víc si poslechněte v adudiozáznamu.

Spustit audio

Související