Mayová vyzvala Corbyna: Vyjasněte své vazby na komunistické tajné služby

Britská premiéra Theresa Mayová žádá předsedu opozičních labouristů Jeremyho Corbyna, aby vyjasnil své kontakty s příslušníky komunistických tajných služeb z doby studené války. Mayová uvedla, že by se jakýkoliv poslanec měl zodpovídat ze svých činů v minulosti. A připojila se k výzvám, aby Corbyn zveřejnil svazky, které na něj kdysi vedla německá tajná policie Stasi poté, co Corbyn navštívil komunistické Východní Německo spolu se svou tehdejší přítelkyní.

Podle britského deníku Daily Telegraph mnozí z politiků vládních konzervativců zpochybňují Corbynův patriotismus. K nejistotě dal prý sám důvod tím, že se v osmdesátých letech stýkal s československým agentem StB Jánem Sarkocym. List rovněž tvrdí, že konzervativní poslanci chtějí Sarkocyho pozvat ke slyšení do britského parlamentu. Svou výpovědí by údajně mohl přispět k vyšetřování, které je namířené na rozkrytí vlivu zahraničních mocností na britskou demokracii.

Národ si zaslouží upřímnost

Pochybnosti o Corbynově loajalitě k Británii vyjádřil například i náměstek ministra obrany Tobias Elwood. „Nehledě na politickou příslušnost spojuje všechny poslance smysl odpovědnosti a loajality vůči královně, národu a lidu. Když vyvstanou oprávněné pochybnosti, je na každém zákonodárci, aby ospravedlnil své chování. Musí poskytnout upřímnost, kterou národ nejen očekává, ale i zaslouží,“ vzkázal Elwood.

Ke kritice Corbyna se přidala celá řada dalších postav vrcholné britské politiky. „Jeremy se zajímá o zahraniční politiku celou svou kariéru. Stejně tak se o ni zajímal Kim Philby,“ napsal na sociálních sítích náměstek ministryně vnitra Ben Wallace, který odkazem na Philbyho dal Corbyna do souvislosti se známým britským agentem sovětské KGB. Další poslanec z řad toryů Ben svou kritickou poznámku z internetu smazal poté, co mu Corbyn pohrozil žalobou.

Agent s bujnou fantazií

Daily Telegraph připomíná, že Jeremy Corbyn v minulých dnech přiznal schůzky se Sarkocym, které se v Londýně uskutečnily v 80. letech. Samotný někdejší agent StB tvrdí, že současný labouristický předseda tehdy věděl, že se schází se špiónem a bral prý od něj peníze. Corbyn ale tato tvrzení odmítá, o příslušnosti Sarkocyho ke komunistické rozvědce prý vůbec netušil. Popírá rovněž, že by předával informace cizímu státu. „Jak se opakovaně ukazuje, Ján Sarkocy má bujnou fantazii,” říká k celé věci mluvčí Jeremyho Corbyna.

autor: mam
Spustit audio