Drakonicky lidem navýšíme pokuty, místo abychom je přestali obviňovat za pandemii, kritizuje senátor Horník

25. únor 2021

Senát ve středu vrátil sněmovně upravený pandemický zákon, podmínkou pro restrikce má být stav pandemické pohotovosti, který by mohla ukončit či obnovit dolní komora. Podle senátora Jana Horníka (STAN) je ale zákon paskvil a měl být projednáván déle. V horní komoře podle něj převládl názor senátorů za ODS a KDU-ČSL, že v zákoně je třeba udělat jen minimální úpravy, aby mohl projít ve sněmovně. „Tím ale byli hozeni přes palubu podnikatelé a náhrady,“ podotýká.

„Já bych takhle hnutí ANO na ruku nešel, protože v budoucnosti se to vymstí a možná budeme svědky věcí, o kterých se nám ani nezdá,“ varuje místopředseda Senátu.

Čtěte také

Za nejhorší na celém zákonu považuje drakonické navýšení pokut pro právnické i fyzické osoby. „Místo abychom šli lidem napřed a nemluvili pořád o tom, že můžou za pandemii, protože se chovají špatně, tak jim ještě navýšíme pokuty,“ upozorňuje Horník.

„U fyzických osob je to až milion korun a tyto pokuty budou moci udělovat krajské hygienické stanice. Kontrola tam v podstatě nebude, kdyby to alespoň byly samosprávné orgány jako kraje,“ pozastavuje se senátor, který se obává zneužívání.

Hygienikům podle svých slov nedůvěřuje: „Stačí, když se některému z pracovníků krajské hygieny nebude někdo líbit, a je schopen ho zlikvidovat nebo dohnat k exekuci. Mám s nimi zkušenosti z pohostinství a hygienické stanice v minulosti bývaly neoblomné. O jejich pokutách a nesmyslných nařízeních by hostinští mohli dlouho vyprávět,“ doplňuje.

Česku chybí vůdce

Horník se domnívá, že další zpřísňování opatření a sankcí není na místě. „Tento stav zavinila tato vláda svou nekoncepčností a nepředvídatelností. Na jaře všichni chodili s rouškami i venku, bohužel vláda nevyužila letního snížení počtu nemocných, nepřipravila se a na podzim začala chodit s jedním nesmyslným opatřením za druhým,“ kritizuje.

Čtěte také

„Občané jsou zmateni a díky tomu udělali jakousi občanskou revoltu vůči vládě. Přesvědčit by je mohl nějaký důvěryhodný politik – ne politik, který spolupracoval s komunistickou tajnou službou a nemá kredit. Jak by mohl mít důvěru občanů,“ dodává.

Připouští, že v Česku je mnoho renomovaných odborníků, rozhodují však politici. „Příkladem je Institut Roberta Kocha v Německu, to je autorita, podle níž politici říkají občanům, jak mají konat. Ale to v České republice není a protichůdných názorů odborníků se za poslední rok objevilo tolik, že normální člověk nemá šanci se v tom vyznat,“ uvádí Horník.

Vláda je podle něj nekompetentní, a proto ji lidé neposlouchají, její demisi si ale nepřeje. „Bylo by to asi to nejhorší, co by mohlo nastat. Pořád je lepší mít mizernou vládu než žádnou. Ale měla by se konečně zamyslet sama nad sebou a nesměla by mít v čele predátora, který nesnese jiný názor. V tom je celý problém,“ zdůrazňuje.

„V České republice chybí vůdce, kterého by lidé poslouchali a na jehož názory by dali,“ uzavírá senátor.

Bude nutné prodloužit nouzový stav? Poslechněte si v záznamu Interview Plus.

Spustit audio

Související