Kamila Pešeková: Smutný covidový kabaret na Slovensku

25. únor 2021

Pandemie koronaviru narušila nejen život občanů na Slovensku, ale úplně rozkladný účinek má i na vládní kabinet premiéra Igora Matoviče. Podobně jako v České republice je i na Slovensku kromě premiéra nejvíc na ráně ministr zdravotnictví, který za současnou katastrofální situaci nese odpovědnost. Proto čím dál častěji zaznívají výzvy, nejen z opozice, na jeho odstoupení, protože podle svých kritiků má nedostatečné manažerské schopnosti.

Jako kabaretní číslo ale působí nápad šéfa jedné z koaličních stran a ministra hospodářství, vicepremiéra Richarda Sulíka, že by slovenského ministra zdravotnictví mohl nahradit on sám.

Čtěte také

Je otevřeným tajemstvím, že – jemně řečeno – nesoulad mezi Sulíkem a premiérem Matovičem se každým dnem prohlubuje. Samotný Sulík přitom mluví o selháních vlády, za která odmítá být odpovědný. Premiér Matovič mu přes média vzkázal, že jeho nabídku odmítá a obvinil ho, že za současnou situaci může právě on…

Situace se zhoršuje

Tyto slovní potyčky by pravděpodobně vůbec nestály za řeč, pokud by nebyla situace ve slovenských nemocnicích každým dnem horší a horší a počet hospitalizovaných se neustále nezvyšoval. V některých nemocnicích už nemají žádná místa na plicních ventilacích, v jednotkách se počítají volná lůžka na covidových odděleních.

Pandemie ukazuje, že zdravotnictví na Slovensku trpí nejen nedostatkem financí, ale i nedostatkem kvalifikovaného personálu. Lékaři i zdravotní sestry dávají přednost práci v Česku, Rakousku nebo jinde v západní Evropě.

Čtěte také

Ukazuje se tak, že Slovensku je úplně k ničemu, když vykazuje na počet obyvatel nejvyšší koncentraci automobilek na světě, ale jeho nemocnice nedokážou současnou katastrofu vůbec zvládnout.

Jedinou nadějí v této beznadějné situaci tak zůstává co nejrychlejší očkování obyvatelstva. Jenomže zásoby vakcín se tenčí, a proto se na týden nebudou přidělovat nové termíny na očkování. I to je důvod, proč premiér Matovič neustále mluví o možnosti zakoupit ruskou vakcínu Sputnik V, ačkoli jeho vlastní kabinet se postavil proti.

Zároveň se také neustále zvětšuje okruh profesí, které by měly být očkovány prioritně. Vedle učitelů se už také například uvažuje o prodavačích v obchodech, kteří jsou denně v kontaktu s velkým počtem lidí včetně těch pozitivních, protože i ti mohou podle platných předpisů chodit nakupovat. Jenomže odkud vzít pro ně vakcíny, kterých je v celé Evropě nedostatek. Tím se Slovensko pohybuje v začarovaném kruhu.

Kamila Pešeková

Podobně jako v České republice, ani na Slovensku už dosavadní omezení v rámci lockdownu nefungují. Jednotlivé zákazy jsou také stále výrazněji porušovány.

Důvod je prostý: Občané nevěří, že aktuální vláda je z této krize vyvede. Navíc vidí její slabiny – že neumí s občany komunikovat, ztrácí se v malicherných interních hádkách.

Proto také k ničemu nevedou apely na osobní odpovědnost každého jednotlivce. Vždyť Slováci mohou říct: Ať členové vlády začnou u sebe.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio

Související