Došlo v Jemenu k puči?

Povstalečtí Hútíové v pondělí rozpoutali násilí v jemenské metropoli Saná, při kterém zahynulo nejméně 9 lidí, a převzali kontrolu nad státními médii. V úterý ostřelovali palác prezidenta Abdara Rabbu Mansúra Hádího a střetli se s jeho gardou.

Dramatické události v Jemenu rekapituluje server amerického časopisu USA Today.

Hútíové posílili vojenskou přítomnost před klíčovými vládními objekty, včetně rezidence premiéra a ústředí zpravodajských služeb, a tamní politici začali mluvit o puči.

Nový chaos ohrožuje snahu Spojených států v boji proti Al-Káidě na Arabském poloostrově, která se přihlásila k masakru novinářů týdeníku Charlie Hebdo v Paříži a kterou Washington považuje za nejnebezpečnější odnož této teroristické sítě.

Touha šíitských Hútíů po moci a jejich expanze v centrálním Jemenu, kde žijí převážně sunnitské kmeny, může konflikt proměnit v sektářský, varuje USA Today.

Čtěte také

Největší prospěch by z toho měla místní Al-Káida, která útočí jak na Hútíe, tak na síly prezidenta Hádího. V úterý se pokusila zavraždit vrchního armádního velitele na jihu země a zabila pět členů jeho ochranky.

V Jemenu panuje přesvědčení, že Hútíe podporuje Írán a bývalý prezident Alí Abdulláh Sálih, který byl v roce 2012 donucen k demisi, vysvětluje americký server.

Jemenský prezident Abdar Rabbu Mansúr Hádí ve čtvrtek rezignoval

Podle americké stanice CNN Hútíové prezidentský palác dobyli a „puč byl dokonán“. Serveru to řekla ministryně informací Nadia Sakkafová, podle které „už prezident zemi neovládá“.

Hádí v době puče nebyl v paláci, ale ve své soukromé rezidenci, u které se však také střílelo, uvedla ministryně. Podle jemenské státní televize, která zatím stále patří režimu, si prezident udržel kontrolu nad přístavem Aden a jeho silnicemi do metropole.

Vůdce Hútíů Abdulmalik Hútí prohlásil, že jeho skupina je „obětí korupce a nesplněných slibů“ a že vláda „nerespektovala mír a dohodu o partnerství z loňského září“. Je také přesvědčen, že „mezinárodní spiknutí se snaží spojit Jemen s pařížskými teroristickými útoky“.

Cílem útočníků bylo i vozidlo amerického velvyslanectví s diplomatickým personálem, ale nikdo nebyl zraněn.

Čtěte také

Spojené státy přemístily dvě válečné lodě na nové pozice v Rudém moři, aby mohly v případě nutnosti evakuovat velvyslanectví, cituje CNN nejmenovaného amerického představitele.

Napětí v Jemenu vzrostlo už o víkendu, kdy Hútíové unesli prezidentova poradce Ahmada ibn Mubaraka – údajně proto, že prezident chtěl podepsat novou ústavu bez jejich souhlasu, upřesňuje CNN.

Ve středu uzavřel prezident s Hútii dohodu, která konflikt v zemi dočasně ukončila, dodává jemenská státní agentura SABA.

Hádí povstalcům slíbil větší podíl na moci za to, že stáhnou své ozbrojence od jeho domu a propustí uneseného poradce.

K dalším prezidentovým slibům patří větší zastoupení Hútíů v parlamentu a státních institucích, dodatky k ústavě a obměna ústavodárné komise. Dosavadní návrh ústavy dělí Jemen na šest federálních států, což Hútíové odmítají.

Ve čtvrtek pak rezignoval prezident i premiér Chálid Baháh, uvedl server televize Al-Arabíja.

Hádí v rezignačním dopise předsedovi parlamentu konstatoval, že situace „dospěla do slepé uličky“. Server uvádí, že parlament demisi Hadího nepřijal, ale cituje jemenského analytika, podle kterého ji poslanci zvrátit nemohou.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio