Doporučení tří kandidátů umožní svobodné rozhodnutí bez ideologické zátěže, tvrdí místopředseda ODS Kupka

5. říjen 2022

Koalice Spolu nepošle do volby prezidenta vlastního kandidáta. Podle premiéra Petra Fialy koalice nechce dále rozmělňovat hlasy voličů. Koalice místo toho doporučila tři uchazeče, abecedně senátora Pavla Fischera, ekonomku Danuši Nerudovou a generála ve výslužbě Petra Pavla. Budou se však voliči při výběru prezidenta řídit tím, co jim strany doporučí?

Premiér Fiala oznámil výsledek koaličního jednání na včerejší tiskové konferenci. „Jsme si vědomi i určitých problémů nebo negativ, které se s jednotlivými osobnostmi pro některé naše voliče pojí, ale jsme přesvědčeni, že každý z nich může vykonávat funkci prezidenta republiky v souladu se základními hodnotami, které zastávají naše tři politické strany,” okomentoval výběr uchazečů.

Čtěte také

„Jsme přesvědčeni, že všichni tři kandidáti by zastávali roli prezidenta důstojně a splnili by jeho ústavní roli,” doplňuje Martin Kupka, místopředseda ODS a ministr dopravy.

V současné situaci je pouhé doporučení kandidátů logickým krokem. „Nemělo by cenu stavět dalšího kandidáta v momentu, kdy je kandidátů nepřeberné množství,” myslí si komentátor Českého rozhlasu Petr Hartmann. „I tak je velmi pravděpodobné, že síly se budou tříštit. Tři jmenovaní kandidáti míří na podobný typ voliče.

Jednání o vhodném kandidátovi iniciovala koalice Spolu i s dalšími vládními stranami, Piráty a STAN, ke shodě však nedošlo. „Už včera jsem zaznamenal vyjádření Ivana Bartoše, které do jisté míry potvrzovalo i to doporučení, které jsme našim voličům dali my,” tvrdí Kupka.

Výběr tří jmen

„Hledali jsme variantu, která by netříštila pole uchazečů o post prezidenta. Zvažovali jsme vícero variant a k této jsme dospěli jako k přirozené odpovědi na to, jakým způsobem se koalice k volbě prezidenta může odpovědně postavit. Přijít s doporučením pro demokratické kandidáty, kteří s námi sdílejí stěžejní hodnoty,” popisuje Kupka.

Doporučení tří kandidátů je však problematické a poukazuje na nedostatečnou shodu v koalici. „Je to důkaz toho, že vládní koalice nedokázala nalézt takovou osobnost, která by byla ochotna a schopna kandidovat za vládní koalici a měla alespoň nějakou šanci na úspěch”, tvrdí Hartman.

Před volbami bude jednou z důležitých priorit upozorňovat na klíčové hodnoty našeho politického systému.
Martin Kupka

„Koalice Spolu vyslovila tři jména, to názorně svědčí o tom, že uvnitř koalice není jednotný pohled, nejenom z pohledu členů té koalice, členů jednotlivých politických stran, ale i jejich voličů, na to kdo by tím prezidentem měl být,” dodává Hartman

Podle Kupky nejsou všichni tři doporučení uchazeči pro některé z voličů stejně přijatelní. „Tato volba umožní zcela svobodné rozhodování každého občana, aniž bychom je zatížili jakoukoliv stranickou nálepkou. V přímé volbě prezidenta je to jedna z důležitých věcí,” uvádí.

Prezidentská kampaň koalice Spolu

Přestože koalice Spolu vlastního kandidáta nemá, hodlá do prezidentské volby vstoupit s informační kampaní. „Především nás čeká podrobné informování veřejnosti o tom, jak se vypořádat se současnou energetickou krizí a jak se přichystat na další měsíce. To bude klíčový úkol vlády,” popisuje Kupka.

Čtěte také

„V té chvíli bude jednou z důležitých priorit upozorňovat na klíčové hodnoty našeho politického systému. V okamžiku, kdy vidíme, jak se někteří snaží rozmělnit jasné směřování Česka na Západ, jeho pevné ukotvení v hodnotách našich partnerů v EU, ale i za Atlantikem, tak toto všechno já pokládám za důležitou zprávu,” dodává Kupka.

Podle Hartmana by se koalice Spolu spíše měla snažit zvýšit šance na zvolení vhodného kandidáta. Měla by tak apelovat na současné kandidáty, aby zvážili, zda by nebylo lepší se s dalšími kandidáty dohodnout, „aby jich kandidovalo méně, jak se stalo například na Slovensku, což pak výrazně pomohlo k úspěchu současné prezidentky Čaputové,” myslí si Hartman.

V celém pořadu Téma dne se dozvíte, jak těžké je prosadit se jako žena mezi převažujícími mužskými kandidáty a jak se liší prezidentská kampaň od té minulé, když se letos vybírá úplně nový prezident. Pořadem provází Lukáš Matoška.

autoři: Lukáš Matoška , mwal
Spustit audio

Související

Čekání na prezidenta

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka