Dopad ruského embarga na naše ovocnáře

18. září 2014

Víte, jak spolu souvisí válečný konflikt na Ukrajině a letošní sklizeň jablek?

Ve zkratce tak, že Evropská unie potrestala Rusko sankcemi za jeho vměšování se do ukrajinských záležitostí, okupaci Krymu a vojenskou podporu separatistů na Donbase. Rusko pak obratem zakázalo dovoz ovoce a zeleniny ze zemí Evropské unie.

Čeští ovocnáři se teď bojí, co bude s jejich sklizní jablek. Ne, že by jich tolik vyváželi do Ruska, ale Poláci by svými přebytky mohli zaplavit český trh. Už teď se to projevilo propadem výkupních cen o 30 až 50 procent. Zatímco před rokem se jablka vykupovala za 12 korun, letos je poptávková cena řetězců 6 korun za kilogram. Sadaře trápí nejistota. Tuší, že letošní sklizeň bude ztrátová.

Lučické jabloňové sady lemují příjezdovou cestu do malé vesnice na Přerovsku po obou stranách. Eduard Kozák tady pěstuje 10 odrůd jablek zhruba na 10 hektarech.

„Poláci jsou největší exportéři jablek na světě. Dováží k nám jablka pod cenou, jejich výrobní náklady u pěstování jablek jsou nižší.“ Vnímá to jako nekalou konkurenci. Podmínky nemají čeští a polští zemědělci stejné, mají ale společný trh.

„Co se týká používání pesticidů, oni mají normy měkčí. Nevíme, co se bude dít, protože spotřebitel je ujišťován v tom, že jablek bude moc, ceny půjdou dolů, tak vyžaduje nízké ceny. Jestli máme jablka prodávat pod výrobní cenou, tak jsme "okrádáni" oficiálně a těžko se proti tomu bránit.“

Jablka se v září moc neprodávají. Na zahradách je dost jablek, kdo může, využívá vlastní zdroje. Někteří pěstitelé zvažují, že se jim ani neoplatí úrodu sklidit. Když si spočítají náklady a vyhodnotí ceny, budou v mínusu.

jablka

„Je to krásné nesklidit, ale sad peníze potřebuje. Musíte to ošetřit, musíte ořezat, nákladů je hodně. Je to velká neznámá, co bude dál. Jestli v zimě prodáme, neprodáme,“ říká Eduard Kozák. Aby eliminoval problém, využívá sušárnu a moštárnu, kde část produkce zpracovává. „A budeme doufat, že aspoň část produkce jsme schopni zpracovat.“

Tolik Eduard Kozák, který hospodaří na farmě v Lučicích. Vzdušnou čarou asi 25 kilometrů směrem na Přerov pěstuje v Týně nad Bečvou Antonín Ryšánek. „Máme 12 hektarů jablečných sadů. Mrazíkem v dubnu nám odešlo asi 50 procent jablek. Pak sucho se podepsalo na sklizni, takže odhadujeme sklizeň asi 120 tun místo třeba 250 tun.“

Možnost kompenzace v případě, že by úrodu nesklidil, Antonín Ryšánek připouští. „Je to v jednání. Ale my dozásobujeme drobné spotřebitele, ti lidé si budou chtít jablka u nás nakoupit. Jestli my prodáme 50 tun, co s dalšími 70, 80 tunami? Bohužel výkupní ceny těch průmyslových, jsou třeba 50, 80 halířů za kilo. To je pod náklady, které jsou reálné v případě sklizně.“

Cenu jablek snížilo embargo. „ Pak přijdou choroby, škůdci do budoucna. Ještě nikdy se to nestalo a je to špatný.“

autoři: zem , obo , sch
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.