Dohoda USA - Mexiko - Kanada odvrátila regionální obchodní válku, hodnotí ekonom Bostl

2. říjen 2018
Nová studia Plusu

Nejdůležitější obchodní dohoda v americké historii, ze které budou spravedlivě těžit všechny tři země. Tak prezident Donald Trump zhodnotil Dohodu USA - Mexiko - Kanada, která nahrazuje dosavadní Severoamerickou dohodu o volném obchodu NAFTA. Tu šéf Bílého domu dlouhodobě kritizoval kvůli údajné neférovosti vůči Američanům. Nová smlouva podle Trumpa zajistí statisíce pracovních míst pro Spojené státy. 

Americký prezident by chtěl dohodu podepsat do konce listopadu. Předpokládá, že Kongres úmluvu do té doby schválí. Pro analytiky bylo velkým překvapením, že se USA dříve dohodly s Mexikem než s Kanadou, druhým největším obchodním partnerem USA.

Podle redaktora serveru Aktuálně.cz Daniela Anýže bylo překvapivé finále jednání. „Bylo to velmi rychlé. Ještě před týdnem se zdálo, že je americká administrativa ochotná se dohodnout jen s Mexikem a dlouze vyjednávat s Kanadou. Pro Kanadu bylo ale zřejmě tak nevýhodné zůstat stranou jednacího stolu, že ustoupila v některých klíčových věcech. Jde o její mlékárenský průmysl, který si žárlivě střeží,” popisuje. 

Jan Fingerland: Jak Trump z New Yorku řídí zeměkouli

Americký prezident Donald Trump při projevu v OSN

Na Valném shromáždění OSN se politika zas tolik nedělá. To ale neznamená, že se na světovém fóru globální politika nějak neodráží.

Bavorské deníky poznamenávají, že jednání kanadského premiéra by mohlo být vzorem pro evropské politiky, jak přistupovat k Donaldu Trumpovi. Ustoupil prý jen v detailech. „Je pravda, že jsou v dohodě i zisky pro Kanadu. Hlavně tam zůstává možnost řešit v arbitráži obchodní spory, ať už jde o dumping nebo nová cla,” komentuje Anýž. 

„Nicméně si myslím, že je vítězství na straně americké administrativy, hlavně ve věci automobilového průmyslu,” dodává redaktor.

Tenze Donalda Trumpa

Podle Františka Bostla, ekonoma finanční skupiny Starteepo, nepřinese nová dohoda výraznější změny ve fungování obchodní výměny. „Myslím si spíš, že dohoda odvrátila regionální obchodní válku, která mohla nastat. Té se dnes všichni díky Donaldu Trumpovi bojí, a to nejen na úrovni Severní Ameriky, ale globálně,” podotýká.

Nebyl bych překvapený, kdyby Trump vyhrál další volby, říká Bohdan Pomahač

Bohdan Pomahač

„Být lékařem je úžasné povolání. Takový bankéř nikdy nedostane pocit, který dostáváme my, díky vztahu s pacienty, skoro každý den,“ říká o své profesi host Osobnosti Plus, plastický chirurg Bohdan Pomahač.

„Dohoda přinese určitý klid i na finanční trhy. Jsou tu ve hře nejen výměna s Kanadou a Mexikem, ale především globální obchodní systém, který díky tenzím amerického prezidenta mohl být výrazně narušen. Smlouva dává vědět, že i se Spojenými státy se dá na něčem domluvit,” říká Bostl. 

Po uzavření dohody posílil kanadský dolar. „Vzhledem k zahraniční obchodní výměně Kanady bylo toto uklidnění pro měnové trhy. Kanada neutrpí významnější porážku. Určitě se do dohody promítnou nějaké protekcionistické prvky, které tam USA zakomponovaly. V současné chvíli si ale nemyslím, že budou tížit kanadskou nebo mexickou ekonomiku,” věří ekonom. 

Spustit audio

Související