„Do výbavy“ prezidenta parlamentní republiky taková prohlášení o Kosovu nepatří, říká bývalý šéf diplomacie Svoboda

11. září 2019

Na setkání se srbským prezidentem Aleksandarem Vučićem česká hlava státu prohlásila, že má v oblibě Srbsko a Srby, ale ne Kosovo. Jak zásadní dopady může mí takový výrok?

Čtěte také

Podle ředitele Diplomatické akademie a bývalého ministra zahraničí Cyrila Svobody (KDU-ČSL) by si podobné výroky měl Miloš Zeman odpustit.

„Hlava státu má respektovat rozhodnutí vlastní republiky – Kosovo jsme uznali jako suverénní stát a máme s ním diplomatické vztahy,“ říká ve vysílání Českého rozhlasu Plus.

Svoboda má za to, že i když je Kosovo stát, který nemá uznání od celého mezinárodního společenství, do výbavy prezidenta parlamentní republiky podobná prohlášení prostě nepatří. Ostatně, zahraniční politika je plně v rukou vlády.

Vláda vs. prezident

„Přestože komentáře hlavy státu, které jsou v rozporu se zahraniční politikou země, budí pozornost (a výroky prezidenta se citují a čtou), velmi důležité – ba důležitější – je to, co dělá vláda“, myslí si bývalý šéf diplomacie.

Výrok Miloše Zemana – byť je to výrok prezidenta republiky – bych nepřeceňoval.
Cyril Svoboda

Běžně se podobná diplomatická faux pas napravují nótami nebo omluvou, vysvětluje Svoboda. „Ale já mám pocit, že toto se přejde jen mlčením…“ dodává.

Současný ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) se už taky vyjádřil. „Česko Kosovo uznalo v roce 2008 za vlády Mirka Topolánka, máme s ním korektní vztahy, stejně jako se Srbskem. Jsme mezi cca stovkou zemí, které tak učinily. V zájmu evropské bezpečnosti a míru je především integrovat západní Balkán do EU, pokud země splní všechny potřebné podmínky. Rozšíření je rovněž priorita i české zahraniční politiky,“ napsal Petříček.

V nadsázce přidal informaci, že prezident je asi fanouškem české fotbalové reprezentace a že sobotní výsledek kvalifikace jeho osobně také mrzí. Česko prohrálo v kvalifikaci o mistrovství Evropy v Prištině 1:2.

Víc v audiozáznamu rozhovoru.

autoři: Věra Štechrová , marz
Spustit audio

Související