Do Hongkongu míří noví čínští vojáci. Je to snaha zastrašit demonstranty, myslí si analytička

30. srpen 2019

Čínská armáda vyslala do Hongkongu vojáky. Podle Pekingu jde o běžnou rotaci příslušníků bezpečnostních složek. Je to ale jen pár dní před dalším plánovaným protestním pochodem.

Čtěte také

Na záběrech kamer jsou vidět obrněná vozidla a kamiony, které v noci překračují hranici z města Šen-čen, které leží hned vedle. Čínská lidová osvobozenecká armáda trvá na tom, že jde o rutinní záležitost. S masovými protesty v Hongkongu to pak prý nijak nesouvisí.

„To načasování je ale zajímavé. Já bych to viděla jako jasný pokus o snahu zastrašit obyvatele Hongkongu,“ komentuje situaci analytička projektu Sinopsis Kateřina Procházková ve vysílání Českého rozhlasu Plus. Upozorňuje i na další detaily.

„Mluvčí armády tentokrát neinformoval o tom, o jaký počet vojáků jde, nebo o tom, jaké je jejich vybavení. Obvykle zmínil, že se nic nezměnilo a počty zůstávají stejné jako v minulosti. Tentokrát ale tuto větu neřekl,“ všímá si.

Rétorika přiostřuje

Podle ústavy může vláda Hongkongu požádat o pomoc čínskou armádu jen v případě vnějšího nepřítele.

„To vysvětluje rétoriku Pekingu i některých představitelů Hongkongu. Mluví se o teroristických aktivitách. Nebo o podpoře demonstrací ze strany americké CIA,“ vysvětluje Procházková. „Nasazení armády je možné, ale myslím si, že jsme stále ve fázi zastrašování.“

Čtěte také

Rétorika Číny se však v posledních týdnech stupňuje.

„Videa o cvičení armády ve městech na hranicích Hongkongu jsou v čínských médiích stále častější. Články v oficiálních médiích jsou psány tak, aby vzbuzovaly podporu policii a správkyni Carrie Lemové. Mluví se hodně o patriotismu a zahraniční podpoře demonstrací,“ vyjmenovává prostředky propagandy Procházková.

Zatčení Wonga

V pátek ráno byl navíc zadržen Joshua Wong. Ten je vnímaný jako jedna z hlavních tváří protestů. „Zatím není jasné, jakým obviněním čelí. Obvykle jsou demonstranti nařčeni z výtržnictví nebo k jejich podněcování.“ I jeho zadržení má pravděpodobně souvislost s plánovanou víkendovou demonstrací.

„Přesto nebude jednoduché hongkongskou veřejnost od protestů odradit. Lidé si stojí za svým. Uvědomují si, že v podstatě bojují o udržení demokracie v Hongkongu,“ uzavírá Kateřina Procházková.

Poslechněte si celý rozhovor Vladimíra Kroce s Kateřinou Procházkovou a dozvíte se, o co demonstrantům v Hongkongu přesně jde, čeho doposud dosáhli a jak by mohla situace pokračovat v následujících dnech.

autoři: Vladimír Kroc , Ondřej Skácel
Spustit audio

Související