Debata o přesnosti schodku mi teď připadá legrační. Propad bude obrovský, říká exguvernér ČNB Singer

17. červen 2020

Má zůstat očekávaná výše deficitu státního rozpočtu 300 miliard korun, nebo má sněmovna souhlasit s jeho navýšením na půl bilionu? Shoda nepanuje ve sněmovně, ani mezi ekonomy a analytiky, kteří o schodku státní kasy debatovali na Plusu.

Bývalý guvernér České národní banky (ČNB) Miroslav Singer se domnívá, že debatovat o přesné výši schodku je v tuto chvíli předčasné.

„My teď nevíme, jak bude reagovat ekonomika, co všechno se vrátí do precovidové situace, a co ne. Například u výpadků na turistice mi přijde celkem jisté, že se potáhnou do konce sezóny. Nejasná situace je třeba kolem autoprůmyslu,“ shrnuje.

Čtěte také

S tím souhlasí také člen Národní rozpočtové rady Jan Pavel: „Počkal bych alespoň v oblasti aktualizace daňových příjmů na začátek prázdnin, až budou čísla z druhého kvartálu.“

Požadovat po vládě přesnost ale podle Singera nemusí dávat zcela smysl. „Pandemie přichází jednou za sto let. Z tohoto hlediska mi připadá legrační požadavek, aby vláda v tuto chvíli věděla, jak půjde ekonomika dál. To je absurdní," tvrdí bývalý guvernér ČNB.

A dodává: „Vím, že ten propad bude veliký, bude bezprecedentní. Česká ekonomika takový propad nezažila. A jsem na to připravený. Jestli to bude 13 procent, 8 procent, nebo 7,6 procent, to je v tuto chvíli jedno.“

Pavel: Sněmovna musí vědět, na co peníze půjdou

Parlament má právo vědět, na co vláda peníze použije, myslí si člen rozpočtové rady Pavel.

Čtěte také

„Musí to vědět, ať může posoudit, jestli je to smysluplné. Ale materiál vůbec neobsahoval to, na co to půjde, a to potom nevíte, proč se to tam dává a jaký to bude mít efekt,“ varuje Pavel před „významným problémem z hlediska fungování rozpočtového procesu“.

Ani vládou slibované kompenzace obcím, které by mohly vyjít na až 25 miliard korun, podle něj nevysvětlují, proč má výše deficitu vzrůst o další stovky miliard korun.

Naopak Singer chápe, že vláda žádá raději o vyšší částku. „Nepřekvapuje mě snaha mít větší rozpočtovou rezervu připravenou na pružnou reakci,“ říká.

Které strany podporují navýšení státního schodku? A jaké podmínky si kladou? Co na to říkají ekonomové z institutu CERGE-EI a Komerční banky? Celý speciál Plusu si můžete pustit na audiozáznamu.

autoři: Martina Mašková , kac
Spustit audio

Související