Nebezpečí pro ekonomiku? Lidé se bojí konce světa a šetří, varuje viceprezident Hospodářské komory

8. červen 2020

Růst nezaměstnanosti patří v souvislosti s pandemií koronaviru mezi největší strašáky. V Česku se ale zatím žádné drama nekoná – míra nezaměstnanosti byla v dubnu nejnižší v celé Evropské unii.

Čtěte také

V květnu ale nezaměstnanost vzrostla o 0,2 % na 3,6 %. Bez práce je tak nyní téměř 270 tisíc lidí, což je nejvíc od února 2018. „Postiženy jsou oblasti služeb, hotelnictví a cestovního ruchu. Uvidíme, jak nám pomůže uvolnění hranic – o víkendu přijeli do pohraničí první cizinci,“ říká náměstek ministryně práce a sociálních věcí Robin Povšík (ČSSD).

Z hlediska nezaměstnanosti bude klíčový vývoj zakázek pro český průmysl, a zejména pak automobilky. Více napoví letní měsíce: „Nemůžeme predikovat, jestli automobilky budou, nebo nebudou mít zakázky – ony samy v tom dost tápou,“ říká Robin Povšík

Vyzdvihuje účinnost programu Antivirus, který považuje za stěžejní pro udržení nízké míry nezaměstnanosti. Dále se připravuje program tzv. outplacementu, který se rozšíří do všech krajů kromě hlavního města Prahy.

Podstatou programu je pomoc lidem, kteří sice pracují, ale zaměstnavatel oznámí úmysl propouštět. Těmto lidem je následně školení v otázkách hledání nového místa, psaní životopisu nebo rekvalifikační kurzy.

Nikdo neví, jak se bude situace vyvíjet. A naším úkolem je se na to připravovat.
Robin Povšík

Šetřete, neutrácejte

„Česká pomoc se nejlépe posuzuje ve srovnání s tou německou. To je černá a bílá. Německá vláda se snaží zachovat kupní sílu obyvatel a aby firmy ekonomicky nestrádaly – česká vláda ale hned na začátku udělala obrovské chyby,“ kritizuje Josef Středula, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů.

Místo přímo pomoci firmám šly peníze z evropských prostředků, programy COVID I a II ale podle Středuly havarovaly a program COVID III už měl fungovat dávno.

„Trvalo to zbytečně dlouho a řadě subjektů to bohužel nepomohlo. Pokud lidé nebudou ochotni utrácet, bude se situace jen zhoršovat,“ varuje.

Snižuje se kupní síla a k veřejnosti se vysílají signály ‚šetřete, neutrácejte‘. Bude záležet, kdy lidé uvěří, že je situace lepší, a kdy to poznají na své peněžence.
Josef Středula

Čtěte také

S Povšíkem se shoduje v tom, že Antivirus je nejlepším vládním programem. „Ještě lepší by ale byl, pokud by stát firmám dal zálohy na zaplacení mezd, které by se následně vyúčtovaly. To by jim skutečně ulehčilo,“ podotýká Středula.

Viceprezident Hospodářské komory Bořivoj Minář vidí největší riziko v negativních náladách ve společnosti: „Lidé získali dojem, že za chvíli bude konec světa a přestali utrácet. To si myslím, že českou ekonomiku může podříznout ze všeho nejvíc.“

Celý Speciál Jana Bumby si poslechněte v audiozáznamu.

Spustit audio

Související