Je třeba podpořit spotřebu a zvýšit podporu v nezaměstnanosti, míní odborář Středula

21. květen 2020

Pandemie koronaviru vedla vlády mnoha zemí, včetně té české, k přijetí omezení, která bolestivě zasáhla ekonomiku. Některým lidem se zastavila práce, jiní o ni přišli docela, další se musejí nečekaně dlouhou dobu starat o děti, které nemohly do školy.

Senát ovšem schválil, že nárok na ošetřovné budou mít i rodiče, kteří své děti nepošlou do škol a školek. Ministerstvo práce a sociálních věcí se tím snaží omezit finanční dopady krize na rodiny. Není to ale nefér k rodičům, kteří děti do škol pošlou a jdou do práce?

Čtěte také

„Ne. Vycházeli jsme z předpokladu, že dokud není obnovena povinná školní docházka, musíme jasně definovat podmínky, za kterých mají rodiče nárok na ošetřovné. Jsou to zejména zdravotní důvody, kdy kvůli obavám nemohou poslat děti do školy,“ vysvětluje ministryně Jana Maláčová (ČSSD).

Dodává, že pokud by k tomu rodiče potřebovali potvrzení od lékaře, nesmírně by to zatížilo ordinace. Stačit proto bude čestné prohlášení: „Spoléháme se na to, že rodiny nebudou lhát. A pokud existují rodinné, sociální nebo zdravotní důvody, budou nadále mít nárok na ošetřovné.“

Maláčová si pochvaluje program Antivirus na podporu firem a zaměstnanosti, navrhne proto jeho prodloužení do 31. srpna. Doposud v něm bylo vyplaceno 5 miliard korun a podpořeno téměř 600 tisíc pracovních míst.

Nezaměstnanost v Česku se v dubnu zvedla z březnových 3 % na 3,4 % a Maláčová očekává, že v květnu stoupne na 3,6 %.

Třetina domácností chce šetřit

„Teď očekáváme, co se odehraje v letních měsících, protože léto nikdy nebylo dobré pro obchody. Dalším problémem je nedůvěra spotřebitelů v budoucnost, protože mnozí už přišli o finanční prostředky,“ říká předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Podle něj by bylo dobré podpořit právě spotřebu, a to například zvýšením příspěvku v nezaměstnanosti a prodloužení podpůrčí doby, aby nedošlo k radikálnímu omezení kupní síly.

Antivirus je nejlépe fungující program v Česku. Musí být udržen co možná nejdelší dobu a navrhujeme, aby subjekty mohly získat i určitý typ likvidity.
Josef Středula

Čtěte také

„Průzkumy ukazují, že až třetina domácností se chystá významným způsobem šetřit, což by mohlo mít další dopady na ekonomiku, zejména na lokální služby, které jsme na počátku zavřeli en bloc,“ sdílí Středulovy obavy ekonom Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA) Filip Pertold. Podpora v nezaměstnanosti by se i podle něj měla zvýšit.

Za správné považuje i prodloužení programu Antivirus, zároveň by se ale měl modifikovat. Byl totiž navržen pro firmy, kterým byl státem omezen provoz, nyní by se měl program více zaměřit na podporu částečných úvazků.

„Pro ekonomiku a společnost je to významný stabilizační prvek. Pokud by se vazby mezi zaměstnanci a zaměstnavateli přetrhaly, bylo by obtížné je opět dát dohromady,“ zdůrazňuje ekonom.

Spustit audio

Související