David Klimeš: Proč politici touží po placaté novinařině

14. květen 2024

Boj slovenské vlády o ovládnutí televize a rozhlasu veřejné služby odhalil spor, který může brzo vypuknout i v Česku: Má novinář jen nastavovat mikrofon všem názorům? Nebo je může filtrovat, aby alespoň trochu odrážely realitu?

Slovenský premiér Robert Fico to měl nakonec trochu těžší s realizací svého plánu na ovládnutí rozhlasu a televize veřejné služby, ale už je na konci cesty. Jeho kabinet schválil proměnu RTVS na STVR a v Národní radě mají vládní strany bezpečnou většinu.

Čtěte také

Prohazování písmenek v názvu je důležité, protože umožní vládě vyhodit stávající management a dosadit své lidi. A i ti budou voděni velmi zkrátka. Dozírat na ně bude nová Rada STVR, kde čtyři členy jmenuje nacionalistická ministryně kultury Martina Šimkovičová a jednoho ministerstvo financí, což zajistí současné vládě většinu v devítičlenné radě.

Protesty proti proměně média veřejné služby na státní měly od počátku malou šanci na úspěch, ale nebyly marné. Za redakce se postavila veřejnost, opozice i mezinárodní společenství. Robert Fico si myslel na rychlou akci a nečekal, jakou podporu RTVS získá. Zákon tak musela vláda stáhnout, přepracovat alespoň ty nejzřejmější absurdity a padl tak i Ficův sen zásadní změnu prohnat parlamentem ve zrychleném řízení.  

Byli jste ve vesmíru?

Právě odpor k rychlému ovládnutí RTVS donutil politické strůjce, aby začali svůj plán detailně odůvodňovat a hájit před protesty. Vrcholem je zatím zamyšlení pravé ruky ministryně kultury a možného nového ředitele postátněné televize a rozhlasu Lukáše Machaly nad tím, jak správně by novináři měli přistupovat ke své práci.

Čtěte také

V diskusi s RTVS hájil tezi, že by médium veřejné služby mělo poskytnout názor všem, na což redaktor namítal, zda i úplným nesmyslům, které třeba hájí tezi, že země je placatá. Odpověď Machaly je dnes již legendární: „Je podložené, že Země je kulatá? Já se ptám vážně, je to podložené? Byli jste ve vesmíru? Vy jste nebyli, já též ne, nevím.“

Je samozřejmě možné, že Machala v placatost země věří, protože v minulosti hájil a sdílel konspirační teorie o chemtrails či covidu. Ale spíše se jen pustil do extrémní argumentace pro svoji tezi, že novinář má být jen držák mikrofonu a nijak neovlivňovat, kdo a co do mikrofonu říká.

Placatá novinařina

Že se tato diskuse Česka netýká? Zatím naštěstí příliš ne. Roky se tuzemské mediální rady sice topí v analýzách, zda ten či onen pořad byl objektivní a vyvážený, či nebyl.

Čtěte také

Zatím ale stále převládá rozumný přístup, že objektivita a vyváženost je nějaká ideální situace, o kterou je možné usilovat v delším období, ale posuzování každého jednotlivého výroku moc smyslu nedává.

Zároveň je však třeba limitovat nevyhnutelnou subjektivitu novinářů a respondentů dobře nastavenými editorskými rutinami. Když se to nepovede, dopadá to například jako za chaotické doby covidu, kdy mohl být expertem snad úplně každý.

David Klimeš, novinář

Ficovo ovládnutí RTVS nyní pečlivě sledují i mnozí čeští opoziční politici, kteří se také netají touhou mít silnější vliv na média veřejné služby a právě představa novináře jako pouhého ochotného držáku mikrofonu je jim velmi blízká.

Jediným výsledkem takového přístupu by ale byl jen nesrozumitelný chaos relevantních i zcela nerelevantních názorů, které nijak neodráží společenskou realitu. Či řečeno jinak: byla by to velmi placatá novinařina, ať už bychom se na ni dívali ze Země, či třeba i z vesmíru. 

Autor je publicista a ředitel Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky

autor: David Klimeš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.