David Klimeš: Ficovo tažení proti médiím už může ztížit jen česká PPF

14. březen 2024

Slovenská vláda se chystá na ovládnutí slovenské televize a rozhlasu. Až se jí to podaří, pro zemi bude důležité, co bude vysílat Markíza ovládaná českým kapitálem.

Čtěte také

Že se vítěz slovenských parlamentních voleb Robert Fico bude mstít za léta, kdy byl odstavený od moci, o tom asi nikdo nepochyboval. Že to ale bude v takovém kvapíku, to čekal jen málokdo. Vedle justice a různých policejních kauz je pozornost Ficova kabinetu zaměřena především na média. A zde se kácí les takovým způsobem, že odlétávají třísky v podobě celých redakcí.

Nejprve Fico v roli premiéra oznámil, že končí jakoukoliv diskuzi s televizí Markíza, listy Denník N, Sme a online Aktualitami. Nyní přikročil k mnohem zásadnějšímu kroku – rozbití média veřejné služby, tedy spojeného Rozhlasu a televize Slovenska.

Jaká bude Markíza?

Už nominace na ministerstvo kultury v podobě Martiny Šimkovičové za Slovenskou národní stranu dávala tušit, že to rozhlas a televize budou mít těžké. Nejprve se zdálo, že preferovanou cestou k ovládnutí je po 13 letech rozlomení společné existence zas na jednotlivá média a dosazení vlastního managementu.

Čtěte také

Nakonec vláda nechá obě média spojená, jen přelakuje název na Slovenskou televizi a rozhlas. To umožní vyhodit současného ředitele a pohlídat si volbu jeho nástupce – v sedmičlenné volební radě má tři členy vybrat ministryně kultury, další čtyři parlament, kde má vláda většinu. Asi nikoho nepřekvapí, že tak zásadní změna se schvaluje ve zkráceném připomínkovém řízení. Vše je již zjevně dohodnuto.

Až Fico ovládne rozhlas a televizi veřejné služby, na koho se vrhne dále? Mnohé slovenské listy či online deníky jsou jistě významné a dělají výbornou novinařinu, ale to asi Ficovi příliš nevadí. Potřebuje ovládnout média, která mají opravdu velký dosah.

Takže vše se sbíhá k nejpopulárnější televizi Markíza. Tu nyní vlastní česká PPF, a pokud Fico bude chtít od ní krotké zpravodajství, bude to pro management těžké – PPF má na Slovensku i jiné zájmy, často navázané na stát, například u elektronického mýta. Snad si tedy ve chvíli, kdy se hraje o slovenskou demokracii, PPF vybere správně.

Varování pro Česko

Čtěte také

Slovenské dění je důležité i pro Česko. Ukazuje, jak rychle se může zhroutit zdánlivě silný pilíř společnosti v podobě médií veřejné služby. Ficovi pomohlo, že RTVS byla předmětem sporů už před jeho nástupem do premiérské funkce.

Minulá garnitura bez jakékoliv diskuze prohnala koncem roku 2022 parlamentem zrušení koncesionářských poplatků a nahrazení platbou ze státního rozpočtu. Toho Fico hned po nástupu využil a vláda navrhla výrazně přiškrcení peněz. Nyní se devastace televize a rozhlasu o to snadněji dokoná.

David Klimeš

V Česku je postavení České televize a Českého rozhlasu neporovnatelně lepší. Nicméně právě nyní probíhá úporný zákulisní boj o navyšování televizních a rozhlasových poplatků a s tím související lepší vymezení veřejné služby. Pokud se zhruba do čtvrt roku nepodaří najít konsenzus, už se věc pravděpodobně nestihne projednat a schválit do sněmovních voleb. Což by byla chyba, protože je docela možné, že příští vládní garnituře Ficův přístup k médiím nebude připadat vůbec špatný.

Autor je publicista a ředitel Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky

autor: David Klimeš
Spustit audio