David Černý: Spitfire s křídly? K vojenské historii mám blízko, je to má srdeční záležitost

28. květen 2024

„Nikdy jsem o sobě neříkal, že jsem provokativní – a když jsem něco o sobě řekl, tak že jsem pilot nebo sochař. Všem ostatním adjektivům se zásadně vyhýbám,“ říká sochař David Černý, mj. autor nové instalace spitfirů s motýlími křídly na pražské Národní třídě. „Spitfire je pro mě symbol prvního zapojení československých vojáků do západní armády. Osudy našich pilotů jsou pro mě silná a srdeční záležitost,“ doplňuje.

„Je to pro mne hrozně silná část historie, ostatně i můj dědeček byl obránce Staroměstské radnice, takže mám k vojenské historii docela intenzivně blízko a asi to nikdy nebudu schopný jen tak přejít,“ vysvětluje. 

Čtěte také

David Černý vzbudil nedávno velké emoce, když se v České televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou z Galerie hl. m. Prahy (GHMP).

„Měli jsme nějakou diskusi s nějakou paní, která je z GHMP, a mně to přišlo dost smutné. A na to, proč se ta diskuse rozvířila, mám soukromou teorii: je to zástupný problém. Jde o zásadní změnu v diskursu přístupu k soukromému majetku – to totiž jde ruku v ruce.“ 

„Je to pro mě naprosto nepochopitelná věc – ale tak dva roky zpátky byl člen vládní strany, tuším Pirátů, schopen prohlásit, že člověk má nárok na, tuším, 34 m2 bytu, a pakliže bude mít víc, už je to nadstandard,“ říká Černý. (Pozn. red. – podobnou teorii ale Piráti následně dementovali.) 

Čtěte také

„Myslím, že to s tím velmi úzce souvisí, protože začíná docházet ke zpochybňování soukromého majetku. Když si koupíte domeček v Praze, budete mít předzahrádku a posadíte si tam kopii Braunovy sochy nebo trpaslíka, tak přijde někdo z GHMP a začne vám říkat, že se mu to nelíbí a že si to máte dát jinam?“ 

„V Holandsku tohle funguje tak, že v těch komisích sedí asi ,normální‘ lidé anebo tam mají principy nastavené tak, že to funguje. Tady to nefunguje a v rámci naší lokality a času to bohužel zatím fungovat asi nebude,“ dodává umělec.

Víc si poslechněte v audiozáznamu pořadu Hovory Petra Šimůnka.

autoři: Petr Šimůnek , lup
Spustit audio

Související