Daniel Kroupa: Kybernetická válka

16. leden 2019

V červnu roku 2010 objevila jedna běloruská firma počítačový virus, který byl nazván Stuxnet.

Byl to typ viru nazývaný „červ“ a rozšířil se pomocí USB flash disků, podobných těm, které mnozí z nás nosí na klíčích. Stuxnet obsahoval funkci umožňující připojení ke vzdálenému serveru, jemuž sděloval informace a od něhož pak přijímal další pokyny.

Daniel Kroupa: Zloději

Zloděj v domě

Člověk má sklon ve svém každodenním životě vytěsňovat temné a nepříjemné záležitosti a klamat sám sebe, že neexistují.

Zdá se, že ovšem hlavním cílem tohoto viru byl íránský jaderný program: elektrárna v Búšehru a její závod v Natanzu na obohacování uranu, kde měl zničit na 3 tisíce odstředivek. Z autorství viru media podezírala Izrael.

Toto podezření se mohlo opírat o určitý precedens, protože Izrael už o 29 let dříve na jedno jaderné zařízení, kterým se cítil ohrožen, zaútočil. Stalo se to v Iráku 7. června 1981, kde na jaderný reaktor Osirak osm izraelských stihaček svrhlo 16 bomb. Zařízení bylo těžce poškozené a při útoku zahynulo 11 lidí.

Irácký jaderný program se tehdy podařilo zastavit. Porovnáváme-li bombový útok s útokem kybernetickým, je na první pohled zřejmé, že ten druhý je pro útočníka sice méně účinný, ale také méně nákladný a bez rizika.

Politické téma prvního řádu

Připomínám tyto události proto, abych ilustroval předpoklad, že napříště budou v konfliktech mezi státy i v konfliktech asymetrických hrát kybernetické útoky klíčovou roli.

Daniel Kroupa: Od výročí k výročí

Na Národní třídě se vzpomíná na 17. listopad 1989

V letošním roce oslavíme 30. výročí sametové revoluce a dalších událostí, které s ní souvisely.

Proti hrozbě „vybombardujeme vám hlavní město“ bude stát hrozba „vypneme vám elektrické i komunikační sítě, nepoteče vám voda, zkolabuje zásobování, nebudou fungovat nemocnice, elektronická státní správa bude ochromena“.

Státy mají sklon připravovat se na válku, která už byla. Jezdectvo ještě jakousi roli sehrálo v 1. světové válce, ve druhé už bylo k smíchu. Naopak letectvo v té první teprve prokazovalo svůj význam, ve druhé však už bylo získání převahy ve vzduchu podmínkou úspěšné invaze.

Domnívám se, že nyní je takovou podmínkou převaha v rozvoji informačních technologií, schopnost ochránit svá vlastní zařízení před tím, aby je nepřítel využíval ke špionáži či dokonce mohl ovládat na dálku.

Uvažujeme-li tedy o kybernetické válce a o kybernetické bezpečnosti, musíme si klást otázku, zda náš stát dělá skutečně všechno pro to, aby nás před případným útokem ochránil.

Daniel Kroupa

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost už od 1. srpna 2017 máme a dokonce dal nyní o sobě vědět a vydal varování. Je však jasné, že varování nestačí a že budeme potřebovat promyšlenou koncepci, abychom vybudovali naší kybernetickou infrastrukturu tak, aby byla vůči útokům našich potenciálních nepřátel odolná. Je to aktuální politické téma prvního řádu.

autor: Daniel Kroupa
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.