ČSSD chce před volbami zvyšovat důchody. Ale neví, kde na to vezme, říká poslankyně ANO

1. březen 2017

Poslanci dnes budou rozhodovat o změnách v důchodech. Vládní koalice se už před několika měsíci dohodla na tom, že lidé budou odcházet do penze v 65 letech. ČSSD ale zároveň chce změnit výpočet valorizace. Penze by se měly zvedat o polovinu růstu reálných mezd a o růst cen zboží, které pořizují senioři – místo nynější třetiny růstu reálných mezd a o obecnou inflaci.

„Důchody se neustále propadají, proto se tam třetina změnila na polovinu. A je třeba vnímat i spotřební koš, který je v domácnostech důchodců jiný. My důchodcům pořád něco dlužíme – a vzhledem k vývoji ekonomiky kdy jindy než nyní jim to vynahradit,“ říká poslanec Jaroslav Zavadil z ČSSD.


Pan Potůček si z komise udělal svůj seminář, kde analyzují a pořádají konference, ale ve finále skoro nic nevymysleli. Komise na mě působí zbytečným dojmem. Důchodová reforma by se měla zaměřit na mladé lidi, motivovat je k tomu, aby spořili.Radka Maxová


Martin Potůček řekl, že připravují určitý rezervoár různých námětů, které by se měly diskutovat až v dalším volebním období, protože tahle vláda už to nepořídí.Jaroslav Zavadil

„My nejsme proti tomu, aby důchodci dostali více peněz. Ale chybí nám tam to B, tedy kde na to stát vezme – sociální demokracie ani Potůčkova komise (Odborná komise pro důchodovou reformu, pozn. red.) to není lidem schopna říci. Když se jich zeptáte v zákulisí, tak řeknou, že ‚jednoduše zvedneme daně‘, a to pro nás není přípustné,“ říká poslankyně Radka Maxová z hnutí ANO.

„Budeme o tom ale diskutovat, protože ekonomice se daří a senioři přitom se svým výdělkem sklouzávají téměř na životní minimum. Ovšem vadí nám způsob, který sociální demokracie zvolila před blížícími se volbami, tedy že něco navrhuje bez koaličního dojednání,“ doplňuje poslankyně.

Posune se věk odchodu do důchodu?

Koalice se už dříve dohodla na zastropování věku pro odchod do důchodu. Platí to stále? „Dohodli jsme se na tom za podmínky, že se rozhýbe jednání o zabezpečení rizikových povolání, která nemohou být vykonávána do 65 let. To se neděje, ale dohoda zatím platí – i když bychom byli raději, kdyby ten věk pro odchod do důchodu byl vyšší. Délka dožití se prodlužuje a za pár let na to bude třeba reagovat,“ upozorňuje Maxová.

„Domnívám se, že zastropování na 65 letech je správné – existuje to už v mnoha zemích Evropské unie, u nás zatím nebylo. Souhlasím, že je třeba řešit problém těch rizikových povolání,“ přitakává Zavadil. Podle něho se na jeho řešení musí podílet obě strany: „Bude třeba určitý vklad zaměstnavatelů a také předpokládám, že odbory budou tlačit na vyšší mzdy. Protože odkládat si minimálně 2 tisíce korun měsíčně na důchod je u některých těchto profesí složité.“

autoři: ert , bum
Spustit audio