COVID Pass? Větší evropská integrace by byla praktická, myslí si epidemiolog Smejkal

22. červenec 2020

Covidová pandemie rozhodně není za námi, naopak. Rakousko znovu zavádí roušky a od pátku zpřísňuje opatření na hranicích. Irsko naopak svá pravidla zmírňuje. Nejvíc zasaženými zeměmi světa jsou dnes Spojené státy a Brazílie.

Čtěte také

Počty pacientů ve světě tak zatím neklesají. V Česku je aktuálně nakažených přes 5 tisíc lidí. V úterý přibylo 212 pacientů, nejvíc za poslední měsíc.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) oznámil, že jeho rezort spustil intenzivní jednání s evropskými kolegy o vydávání takzvaného COVID Passu. Elektronicky by tak šlo prokázat, že držitel má negativní PCR test provedený v důvěryhodné laboratoři.

Hlavní epidemiolog IKEM Petr Smejkal by podobný COVID Pass přivítal. „Bylo by to praktické. Doufejme, že se to stane,“ říká ve vysílání Českého rozhlasu Plus.

Petr Smejkal

„Jsme členy EU, která bohužel, jak víme, nemá společnou zdravotní politiku. V tomto ohledu by se nám opravdu hodilo, kdybychom dokázali víc provázat jednotlivé členské státy i regiony z hlediska sledování epidemiologických dat. Doufejme, že to bude,“ dodává. 

Dnes funguje pouze sdílení dat na úrovni Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC). To sbírá data a informuje další státy, ale pokud jde o spolupráci na úrovni politiky, je to horší, říká Smejkal.

Čtěte také

„Teď totiž může jediná země přijmout opatření bez toho, aby to konzultovala s Evropskou komisí nebo jinými strukturami Evropy. Dělá si to po svém, takže kdyby došlo k větší integraci, tak by to bylo fajn,“ domnívá se Smejkal.

Pro cestovatele pak má radu, aby svou dovolenou trávili co nejvíc v ústraní se svou rodinou. „V cizině vynechejte restaurace, kluby a vlastně všechny uzavřené a neventilované prostory. Buďte nejlíp v lesích, s rodinou nebo přáteli, mimo větší množství lidí. Musíme to letos vydržet a buďme rádi, že vůbec můžeme za hranice, protože třeba ještě v dubnu to vypadalo daleko hůř,“ dodává na Plusu.

Covid ve světě

Pandemie neustupuje ani ve světě. Už i americký prezident Donald Trump znovu Američanům doporučuje nosit roušky, protože denně tam registrují přes 60 tisíc nových covid-19 pozitivních.

Spojené státy už mají od začátku pandemie 4 miliony potrvrzených případů nákazy a 140 lidí nemoci podlehlo. 

Čtěte také

Po Americe je druhou nejvíc zasaženou zemí světa Brazílie, která se soustředí na testování nové vakcíny. Tu vyvinula americká farmaceutická firma Pfitzer ve spolupráci s německou společností BioNTech. Je to už třetí očkovací látka, která se v největší latinskoamerické zemi začíná testovat.

Rakousko poslední tři týdny eviduje víc než sto nových případů denně. Od pátku budou povinné roušky v supermarketech, v bankách nebo na poštách. Ve stejný den pak bude lidem přijíždějícím z Rakouskem stanovených rizikových oblastí povolený vstup do země jen s negativním testem na koronavirus. Ten navíc musí mít certifikaci laboratoří, které Rakousko uznává.

Čtěte také

Taky katalánské regionální úřady opět zavírají kina, noční kluby i posilovny a začaly omezovat i počet návštěvníků na plážích.

Naopak Irsko dnes platí za méně zasaženou zemi a svá pravidla zmírňuje. Ruší povinnou dvoutýdenní karanténu pro cestující z patnácti evropských zemí, které z hlediska koronavirové nákazy považuje za bezpečné. Česko ani třeba Velká Británie ale na tomto seznamu nejsou.

Celý rozhovor Martiny Maškové si poslechněte v audiu.

Spustit audio

Související