Tereza Engelová: Do Turecka na dovolenou? Turci lákají na bezpečné hotely, denně mají ale přes tisíc nově nemocných

29. červen 2020

Cestovní kanceláře doufají, že by do Turecka mohly začít vozit klienty na letní dovolené. Turecko dělá doslova psí kusy, aby je do země přilákalo.

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz.

Jenže háček je v tom, že podle statistik stále každý den onemocní v Turecku covidem-19 průměrně 1400 lidí a kolem dvacítky jich zemře. Celkem Turci zaznamenali 193 115 případů onemocnění koronavirem (pozn. red. v době psaní komentáře).

Čtěte také

Nikdo z evropských politiků nechce oficiálně posuzovat, zda-li je to na 82 milionovou zemi málo, nebo dost. Minimálně do 1. července zůstává Turecko na evropském seznamu rizikových zemí. Turecká vláda v tom má mnohem jasněji. Místo na seznamu považuje za politický tlak a apeluje na země Evropské unie, aby ho z takzvaných rizikových zemí vyřadily.

Turistům nabízí levné připojištění na případné výdaje s léčbou covidu-19 a láká je také na levné ceny. Turecká lira je díky dlouhotrvající inflaci skutečně pro Čechy směnitelná v mimořádně výhodném kursu. Tři koruny padesát za liru.  

Jenže pokud nezačnou do Turecka létat charterové lety, výhodné ceny hotelů i občerstvení rychle upozadí astronomické ceny za letenky. Při náhodném pokusu najít let na 27. června do Istanbulu a zpět se cena letenky vyšplhala na téměř 80 tisíc korun. V červenci to zatím není jiné.

Certifikáty bezpečného cestovního ruchu

Turecká vláda spustila v tureckých i evropských médiích kampaň, kde představuje  hygienická a bezpečnostní opatření, kterými turistická letoviska na sezónu vybavila. Kromě těch běžných, jako jsou dezinfekce a dodržování hygienických odstupů v hotelích i na plážích, vymysleli Turci takzvané certifikáty bezpečného cestovního ruchu, které mají zaručit, že je dané místo hygienické. Podle tureckého ministra kultury Mehmeta Nuri Ersoye o jejich získání zažádalo přes 727 hotelů a asi 900 restaurací. Ty, které certifikát obdrží, jsou podle ministra nejbezpečnějšími hotely v Evropě.

Čtěte také

Fakt, že by zrušená turistická sezóna byla pro tureckou ekonomiku významnou ranou, netřeba zastírat. V turismu pracuje kolem dvou milionů Turků a turistický průmysl vloni vydělal 34,5 miliardy dolarů.  

Příjmy z cestovního ruchu představují 12 procent turecké ekonomiky. A ta na tom není dobře. Kvůli koronaviru čelí druhé recesi za poslední dva roky. Turecká lira ztratila od začátku roku 16 procent své hodnoty a nezaměstnanost může podle Mezinárodního měnového fondu dosáhnout 17 až 30 procent.

Obnovení charterových letů a příchod turistů by pro Turecko představovalo významnou pomoc. Prudký nárůst nemocných covidem-19 v sousedním Iráku za poslední měsíc a jeho současné šíření na Blízkém východě, který se stává jedním z ohnisek nemoci, ale dává tušit, že boj s koronavirem není ani v Turecku uzavřenou záležitostí a zřejmě hned tak nebude.

Autorka je komentátorka serveru HlídacíPes

Spustit audio