Covid-19 ve světě? Australské Melbourne jde znovu do karantény, USA má rekordní růst nemocných

8. červenec 2020

Pandemie nemoci covid-19 stále neutichá. Evropa řeší spíš jen lokální ohniska, ale sever a jih Ameriky nad koronavirem stále nevyhrál. Vysoké počty hlásí Brazílie a australské město Melbourne znovu vyhlásilo přísnou karanténu.

Čtěte také

Brazilský prezident Jair Bolsonaro po opakovaném zlehčování pandemie v úterý ohlásil, že se koronavirem sám nakazil, ale průběhu nemoci se nebojí. Učinil tak živě v televizním vysílání a dodal, že má atletický původ a že ho nemoc neohrozí.

Jihoamerický národ se ale pod jeho vedením stal po USA nejhůře zasaženou zemí s více než milionem a půl potvrzených případů a 65 tisíci mrtvých. Krajně pravicový prezident si neodpustil v úterý kritiku starostů a guvernérů za zbytečné restrikce.

Až 3 miliony Američanů

V absolutních číslech jsou na tom ale ještě hůř Spojené státy americké. Blíží se totiž k 3 milionům odhalených případů, což je více než čtvrtina nemocných světa. Alespoň to tak spočítal Jakub Lucký ze zahraniční redakce Českého rozhlasu. „Problém je, že počet nemocných neubývá, ale naopak stále roste. Za posledních 24 hodin bylo v USA rekordních přes 60 tisíc nových případů.“

Čtěte také

Hlavní americký epidemiolog Anthony Fauci situaci v zemi označil za ne zrovna dobrou, protože jen za poslední týden a půl se počet nových případů zdvojnásobil. Pořád jde navíc ale o první vlnu, kterou se Spojeným státům ještě nepodařilo zastavit.

Pozornosti veřejnosti pak unikají některé menší země, které za posledních 14 dní sice mají nízká absolutní čísla, zato velký počet nemocných přepočítaných na počet obyvatel.

Jde o země jako je Bahrajn, Katar, Omán, Kuvajt; všechny mají tisíc nových případů v přepočtu na milion obyvatel. Pak jde o Panamu, Chile a Arménii, ale taky o Švédsko. Tam počet případů také stále roste, i když klesá přírůstek počtu mrtvých.

Stát Victoria v karanténě

Situace se v poslední době zhoršuje také v některých regionech Austrálie. Stát Victoria hlásí denně asi 134 nových případů. U většiny z nich přitom úřady ještě stále zkoumají, od koho se nemocní nakazili. Hrozí proto, že nemocných bude zřejmě ještě víc.

Na několik týdnů se uzavře hranice mezi státy Victoria a Nový Jižní Wales a město Melbourne se vrací k přísným pravidlům.

Spolupracovnice Českého rozhlasu v Austrálii Naďa Uváčiková z Melbourne pak ve vysílání Plusu upřesňuje: „Od dnešní půlnoci místního času můžete mít jen čtyři důvody pro opuštění svého bydliště. Je to nákup potravin, cesta do práce, do školy a individuální cvičení, jako je třeba běh.“

Čtěte také

V Melbourne je opět omezen provoz restaurací a také možnost shromažďování, a to maximálně na dvě osoby. Nedoporučuje se navštěvovat ani rodinné příslušníky.

„Rozdíl mezi první a touto druhou karanténou je v tom, že dřív lidé mohli zůstat ve svých dovolenkových domech. To teď kvůli lepší evidenci nesmějí. Karanténa je vyhlášena na šest týdnů, máme vidinu konce, to je nesporná výhoda. Stačily by čtyři týdny, ale je to také prevence, abychom měli jistotu, že se státu podaří covid-19 eliminovat,“ dodává.  

Připomíná, že v Austrálii žije 25 milionů lidí, celkový počet nakažených za celou dobu pandemie byl jen 998 osob. „Přesto jsou ta opatření velmi tvrdá,“ dodává Uváčiková.

Celý rozhovor Jana Bumby si poslechněte v audiozáznamu.

autoři: Jan Bumba , Jakub Lucký , lup
Spustit audio

Související